Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zilveren Kruis voert prestatie-inkoop in voor depressiezorg

Zilveren Kruis Achmea gaat bij de inkoop van depressiezorg in 2017 meer aandacht besteden aan terugvalpreventie. De verzekeraar wil in een nieuwe inkoopprocedure prestatieafspraken maken over het verhogen van terugvalpreventie. Dat blijkt uit het afgelopen vrijdag verschenen Zorginkoopbeleid 2017.
Fotolia

Depressie is een van de meest voorkomende psychische stoornissen en heeft grote impact op zowel de patiënt als zijn omgeving. Per jaar hebben 800.000 Nederlanders een depressie, een op de vijf Nederlanders maakt in zijn leven een depressie door. Van deze mensen krijgt vijftig procent na de eerste depressie weer opnieuw een depressie en zeventig procent daarna nog eens. Zilveren Kruis heeft de ambitie om die terugvalkans te verkleinen door selectief in te kopen. In het afgelopen vrijdag verschenen Zorginkoopbeleid 2017 staat: 'Voor de beste depressiebehandeling met de minste kans op terugval bestaat geen normatief kader op grond waarvan kan worden ingekocht. Daarom hanteert Zilveren Kruis een inkoopprocedure gebaseerd op de principes van Best Value Procurement, oftewel prestatie-inkoop.'

Terugvalpreventie
Zilveren Kruis wil met de inzet van prestatie-inkoop zorgaanbieders contracteren die kwalitatief hoogwaardige en doelmatige zorg leveren en hen maximale ruimte geven hun prestaties verder te verbeteren. De verzekeraar zal in mei nader omschrijven binnen welke kaders zij zorg wenst in te kopen. De focus zal vooral liggen op terugvalpreventie en doelmatige zorg voor een reële prijs. Zorgaanbieders die de beste afspraken maken over het verhogen van de terugvalpreventie krijgen een streepje voor in deze inkoopronde.

Experimenteert
Zilveren Kruis experimenteert al langer met pilots rond prestatie-inkoop, onder andere in kankerzorg, verslavingszorg en geboortezorg. Ook experimenteert Zilveren Kruis met aanbesteden van bijvoorbeeld wijkverpleegkundige zorg, wat hier en daar voor discussie zorgt.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.