Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Acht jeugdzorginstellingen wilden financiële steun

Redacteur Zorgvisie
In 2015 en 2016 hebben acht jeugdzorginstellingen een verzoek om financiële steun gedaan. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.
Bankrupt400.jpg
Fotolia.

De Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) hield een enquête onder 144 instellingen, waarvan 36 procent reageerde. Daarvan gaf 40 procent aan dat er een betalingsachterstand van gemeenten van ten minste 10 procent is. Sinds begin 2015 hebben acht jeugdzorginstellingen financiële steun aangevraagd, drie organisaties kregen die ook daadwerkelijk, zo geeft Van Rijn aan in zijn brief. In Nederland krijgt 1 op de 10 jongeren jeugdhulp, meldde het CBS eind april.

Financiële problemen
De staatssecretaris zoekt de oorzaken van de financiële problemen bij jeugdzorginstellingen in verschillende hoeken. ‘Soms liggen de oorzaken bij aanbieders, soms bij gemeenten en soms bij beiden. Onvolledige facturering, het woonplaatsbeginsel en de combinatie van bevoorschotting en betaling zijn een aantal veel voorkomende verklaringen’, schrijft Van Rijn. Het komt volgens hem ook voor dat jeugdzorginstellingen kosten mislopen, omdat gemeenten andere keuzes maken bij de inkoop van jeugdhulp.

Intermetzo
Eind april dit jaar werd bekend dat jeugdzorginstelling Intermetzo op het randje van faillissement staat. Dat komt volgens de organisatie zelf vooral door de verschillende factureringsystemen die gemeenten hanteren. In zijn brief geeft Van Rijn aan dat hij hier dit jaar verandering in verwacht. ‘Vanaf 2016 krijgt de transformatie steeds meer vorm en kiezen gemeenten er steeds meer voor om de verschillende vormen van aanbod te integreren en wordt zodoende ook vormgegeven aan een meer uniforme wijze van betaling.’ Ook naar de hoeveelheid administratieve lasten wordt gekeken, staat in de Kamerbrief te lezen.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.