Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Banken zetten ggz onder druk

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De banken willen dat gemeenten en zorgverzekeraars meer verantwoordelijkheid tonen als het gaat om de financiering van ggz-instellingen. ‘De verdeling van risico’s moet worden aangepast aan het nieuwe speelveld. De inkopende partijen moeten sneller rekeningen betalen en ze moeten meerjarencontracten afsluiten’, aldus Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg van Rabobank Nederland.
Michel van Schaik

De Rabobank en de andere banken gaan zich kritischer opstellen bij het verschaffen van werkkapitaal. ‘Hier en daar zal de bank kredietlijnen intrekken. Het is niet in ons belang om onnodige schade toe te brengen. Daarvoor zitten we te zwaar in de sector maar we gaan de druk opvoeren. We gaan indringend vragen naar een langetermijnstrategievisie. We willen weten waar een instelling over vijf jaar staat en dat moet een plausibel verhaal zijn. Bij elk verzoek om werkkapitaal zullen we eisen dat een goed onderbouwde liquiditeitsprognose wordt gegeven. Kredietlimieten worden ingekort. We weten dat instellingen daar huiverig voor zijn, maar wij willen dat ze bij hun afnemers aandringen op tijdige betaling’, aldus Van Schaik.

Gebrek aan regie
Het geduld van de banken is op. Ze vinden dat de regie ontbreekt over de dossiers die de financiering raken. De discussie over de rechtmatigheid van betalingen concentreert zich in hun ogen te veel op het curatieve deel van de ggz terwijl in de Wmo de discussie over verantwoording en rechtmatigheid niet tot duidelijke conclusies leidt. Het zoveelste uitstel voor de deponering van de jaarverslagen is de druppel. ‘We zijn zwaar teleurgesteld in het tempo. De centrale overheid die de spelregels heeft veranderd, moet ook zorgen dat het nieuwe spel goed op de wagen komt. Kortom, de verantwoordelijke minister moet haar rol spelen’, aldus Van Schaik. Hij schat dat 90 procent van de ggz-instellingen het jaarverslag niet zal deponeren voor 1 juni.  Er is nu uitstel verleend tot 1 december.

Faillissementen
De onrust bij de banken wordt verergerd doordat af en toe ggz-instellingen failliet gaan, zoals bijvoorbeeld Victas. ‘Als een ggz-instelling failliet gaat, blijven de banken achter met een financiële strop die al gauw groter is dan wanneer bijvoorbeeld een groot winkelbedrijf failliet gaat. De onderpanden van de instellingen zijn niet veel waard. Alleen dat rechtvaardigt al een normalisering van de verhoudingen.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.
Lees meer >>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.