Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gemeenten machteloos bij inperken bestuurderssalaris

Wethouders die zorginstellingen korten op subsidies om hen te dwingen salarissen van bestuurders te verlagen, handelen tegen de wet. De Raad van State oordeelde vorige week dat gemeenten geen inkomenspolitiek mogen voeren met hun zorgsubsidies. ‘Zo is het beleid van Den Haag en een aantal andere gemeenten in feite heilloos geworden.’
Fotolia

Gemeenten zoals Den Haag, Eindhoven, Heerlen en Tilburg zitten definitief fout met hun beleid waarin zij subsidies verlagen van instellingen met het doel topsalarissen in te perken. Dit deed Den Haag bijvoorbeeld in juli 2014 door een project voor heroïneverstrekking van Brijder Verslavingszorg over het jaar 2012 vast te stellen op een bedrag van ruim 2,5 miljoen euro. Dat bedrag was met bijna 105.000 euro gekort, omdat enkele bestuurders van Parnassia Groep B.V., waaraan Brijder gelieerd is, topsalarissen hadden ontvangen.

Novadic-Kentron

Klaas Meersma en Merel Holtkamp van AKD advocaten stonden Brijder Verslavingszorg bij in deze zaak. Merel Holtkamp: ‘We zijn heel tevreden met deze uitspraak in hoger beroep van de Raad van State. De uitspraak is namelijk vrij duidelijk en vrij streng. Zoals al eerder bleek in de zaak van Novadic-Kentron versus gemeente Eindhoven is subsidieverstrekking geen knop waaraan wethouders kunnen draaien om bezoldiging van bestuurders te beïnvloeden. De uitspraak in het hoger beroep van vier mei van de hoogste bestuursrechter maakt een einde aan alle vormen van dit soort beleid in heel Nederland.’ In een persverklaring van april dit jaar liet Haagse wethouder Tom de Bruijn (Financiën) nog weten 25 instellingen te zullen korten. ‘Dat kan nu echt niet meer’, zegt Holtkamp. ‘Tot nu toe zijn alle uitspraken bij dit soort zaken helder en laat de Raad van State in dit hoger beroep ook geen ruimte voor twijfel. Al de ingehouden subsidie zal waarschijnlijk retour moeten.’

Plasterk
Ook advocaat Mark van de Laar van Capra laat desgevraagd weten geen mogelijkheden meer te zien voor het subsidiebeleid van gemeenten. ‘Minister Ronald Plasterk (BZK) zou nog met handreikingen komen voor wethouders om dit soort beleid wél mogelijk te maken. Die documenten zijn echter tot op heden niet gepubliceerd. Het schijnt dat de proefdocumenten onwerkbaar waren voor gemeenten.’

Gemeenteadvocaat Oswald Jansen van Den Haag laat weten dat er nog over de uitspraak wordt nagedacht en dat het college van Burgemeester en Wethouders binnenkort met een reactie zullen komen.

Dossier Topinkomens
Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen sterk uiteen. Abvakabo FNV maakt zelfs een jaarlijkse schandpaal met veelverdienende bestuurders. Ook gemeenten zetten bestuurders steeds vaker onder druk. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • maatadvies

    Het is van de gekke dat bestuurders dat in een semi overheids instelling überhaupt bestuurders meer verdienen dan de minister-president van ons land.
    Het heeft niets met ondernemerschap te maken maar m.i met het verzamelen van gedreven en kundige mensen op de werkvloer en op de financiële afdelingen die door het bos van allerlei vergoedingsystematieken het maximale binnenhalen.
    Hier moet paal en perk aan gesteld worden en wat is er dan beter dat een wethouder van de desbetreffende gemeente hier uitvoering aan te laten geven.

Of registreer u om te kunnen reageren.