Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Karolinska wil minimaal verdubbeling aantal buitenlandse patiënten

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Karolinska Universitetssjukhuset in Stockholm, het grootste ziekenhuis van Zweden, mikt op een sterke groei van het aantal buitenlandse patiënten. 'We ontvangen nu jaarlijks 60.000 patiënten uit het buitenland en dat aantal gaan we de komende jaren verdubbelen of verdrievoudigen', aldus CEO Melvin Samsom donderdag 19 mei op het congres 'Disruptive Change in de zorg' van Zorgvisie en Twynstra Gudde.
MelvinSamsom.jpeg

Het ziekenhuis neemt over twee weken een gloednieuwe hoofdvestiging in gebruik. Tegelijk is de organisatie op de schop gegaan door de vakgroepen af te schaffen en de zorg te organiseren langs zorgpaden. Patiënt Flow Captains zijn lijnverantwoordelijk voor de zorgpaden, patiënten of hun vertegenwoordiger zijn lid van de managementteams. Tijdens de overleggen wordt gebruikt gemaakt van digitale scorecards.

Transformatie
Samsom heeft de transformatie bewerkstelligd door te decentraliseren, aan te sturen op gedragsveranderingen en gebruik te maken van de mogelijkheden van een nieuwe huisvesting. ‘In een grote complexe organisatie kun je een verandering als deze nooit in een project gieten en dan uitrollen over de hele organisatie. We hebben de werkvloer de taak gegeven om zaken op te bouwen binnen het kader van een aantal harde regels. Het meest fundamentele dat je moet veranderen, is het gedrag. Wat we doen, moet waarde toevoegen voor de patiënt. Daarnaast bepaalt ook de context een deel van het resultaat. Het gaat dan om the smell of the place, praten we bij wijze van spreken over een gebouw in downtown Calcutta of in de bossen van Fontainebleau. Je kunt de context veranderen om te revitaliseren.’

Herschikking
De herschikking van de organisatie loopt voorspoedig. De tweede fase moet voor de zomer van 2017 zijn afgerond. Dat is enkele maanden eerder dan gepland. Samsom: ‘De mensen weten verdraaid goed dat we aan het eind zitten van een systeem dat in de jaren 70 van de vorige eeuw is gebouwd.’

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.