Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer zorgaanbieders hebben moeite met betalen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Steeds meer zorginstellingen hebben moeite om op tijd aan hun betalingsverplichtingen te voldoen, omdat ze door de transitie in de zorg te maken hebben met wisselende inkomsten. Dat constateert het Waarborgfonds voor de Zorgsector in het jaarverslag over 2015.
Geld_iStock_000013093597-450.jpg
Foto: iStock

Bij het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) is het aantal deelnemers onder verhoogde risicobewaking in 2015 gestegen van 35 naar 48. Dat is een stijging van 11 procent naar 16 procent van het aantal deelnemers. Bij betalingsproblemen staat het WFZ garant voor de betaling van rente en aflossing aan banken of andere geldschieters.

Wisselende inkomsten
Als belangrijkste oorzaak wijst het WFZ op alle veranderingen in de zorg. Al vrij snel na de invoering van de Wmo 2015 kwamen er berichten naar buiten dat er grote problemen waren met factureren. Dit had te maken met problemen met ICT en declareren. ‘Steeds vaker dreigen bij zorgaanbieders situaties te ontstaan waarbij ze onvoldoende geld beschikbaar hebben om tijdig aan hun betalingsverplichtingen te voldoen’, licht Herman Bellers toe in een persbericht. ‘Een belangrijke reden hiervoor is dat de inkomsten achterblijven of sterk schommelen, als gevolg van moeizame contractbesprekingen en factureringsproblemen tussen zorgaanbieders en hun afnemers. Een tijdelijke liquiditeitskrapte hoeft niet per een probleem te worden, maar de kans daarop is groter geworden doordat zorgverzekeraars zuinig zijn met financiële bevoorschotting en banken de kredietplafonds hebben verlaagd. Door de combinatie van factoren komen zorgaanbieders sneller in de knel. Immers, ook als je maar een paar euro te kort komt om de salarissen of de bank te betalen, heb je meteen een serieus probleem. Bijkomende factor is nog dat veel zorgaanbieders door alle financiële onzekerheden niet tijdig een goedgekeurde jaarrekening kunnen overleggen, waardoor financieringsaanvragen moeizamer verlopen.’

WFZ: code rood
Het WFZ kent verschillende classificaties van risico’s. Van de 48 deelnemers onder verhoogde bewaking vallen er 7 in de categorie ‘rood’. Deze hebben samen langlopende garanties van 177,9 miljoen euro en 22 miljoen aan kasgeld. In 2014 waren er nog 10 organisatie met code rood. Het aantal deelnemers in de categorie ‘oranje’ steeg van 8 in 2014 naar 18 in 2015. Deze voldoen ook niet aan de kredietwaardigheidseisen van het WFZ, maar hebben een minder urgente problematiek. Deze groep heeft 436,1 miljoen euro aan langlopende garanties. Bij de overige 23 deelnemers onder verhoogde bewaking is de situatie nog minder zorgelijk, maar het WFZ wil wel vinger aan de pols houden. Zij hebben langlopende garanties van 953,1 miljoen euro. In 2014 zaten er 17 deelnemers in deze categorie ‘geel’.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.