Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rechtszaak voor ACM, Albert Schweitzer en Rivas Zorggroep

Redacteur Zorgvisie
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASz) en de Rivas Zorggroep hebben vanmorgen in de rechtszaal bezwaar gemaakt tegen het verbod van de ACM om te fuseren.
Samenwerking400.jpg
Fotolia.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) oordeelde in juli 2015 dat de twee partijen niet met elkaar mochten fuseren. Een fusie zou door het wegvallen van concurrentiedruk negatieve gevolgen kunnen hebben voor patiënten en verzekerden. Als voorbeeld noemde ACM hogere prijzen, minder kwaliteit of minder innovatie. Door de fusie zouden er bovendien te weinig alternatieven zijn voor patiënten en er zouden voor zorgverzekeraars onvoldoende opties overblijven om scherp te kunnen inkopen. Het was de eerste keer dat de autoriteit een fusie tussen twee ziekenhuizen verbood.

Rechtszaak
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis en Rivas Zorggroep vinden het oordeel van de ACM onterecht en zijn naar de rechter gestapt. In de rechtszaal legden ze vanmorgen uit waarom ze het oneens zijn met de beslissing van de autoriteit. ‘ASz en Rivas leveren zorg aan patiënten in twee vrijwel volledig gescheiden werkgebieden. Er is een klein gebied waaruit beide ziekenhuizen patiënten krijgen, het ‘overlapgebied’. Minder dan 10 procent van de patiënten komt uit dit gebied’, staat in de pleitnota van de partijen te lezen. ‘Een ander ziekenhuis is in vrijwel alle gemeenten dichterbij dan de fusiepartner. Alleen in het (beperkte) overlapgebied moeten patiënten maximaal vier minuten extra reizen naar een derde ziekenhuis.’

Concurrentie Albert Schweitzer
De twee ziekenhuizen gaan vooral in tegen het argument dat de concurrentiedruk weg zou vallen. Ze vinden dat de ACM niet genoeg heeft aangetoond dat de ‘daadwerkelijke mededinging’ op ‘significante wijze’ wordt belemmerd door de fusie. ‘De ACM heeft niet aangetoond dat er zonder fusie wel daadwerkelijke mededinging is, en als die er is, die met de fusie significant zou worden belemmert’, schrijven de advocaten, die ook verwijzen naar eerdere goedgekeurde fusies tussen het Spaarne Ziekenhuis en Kennemer Gasthuis en het St. Elisabeth en TweeStedenziekenhuis.  

Reactie ACM
De ACM laat in een reactie weten nog steeds achter de redenen voor het verbod op een fusie te staan. Ook voor de autoriteit is het wegvallen van de concurrentiedruk een belangrijk punt, ook al zijn er andere ziekenhuizen aanwezig in de omgeving. ‘Dat de druk wegvalt blijkt uit onderzoek van ACM naar petiëntenstromen, onderzoek onder huisartsen en uit informatie van zorgverzekeraars. Concurrentiedruk prikkelt partijen om betere kwaliteit te bieden tegen een scherpe prijs en te innoveren.’ Dat er eerder wel fusies zijn toegestaan beaamt de ACM. ‘Deze zaak is anders dan eerdere ziekenhuisfusies die wij hebben beoordeeld, omdat in dit geval er onvoldoende alternatieven voor zorgverzekeraars en patiënten overblijven. Deze conclusie is mede gebaseerd op ervaringen van zorgverzekeraars met andere ziekenhuizen.’

Dossier Concentratie en Netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Een fusieplan tussen Albert Schweitser Ziekenhuizen en Rivas Zorggroep in de regio Drechtsteden en Alblasserwaard / Vijfheerenlanden. Dit is een slecht voorstel. Twee mega grote zorg-organisaties samen? Is slecht voor de klanten. Slecht voor het personeel. Is slecht voor de verzekeraars. Er is niets meer te kiezen. Een grote zorgfabriek met één beleid die de macht opzoekt en de kwetsbare patient dwingt tot hoge prijzen en winkelnering instelt! Samenwerken moet uit het hart komen en niet voortkomen uit gewin en eigen belang!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.