Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Crisis Gelderhorst voor de rechter

Bij Stichting de Gelderhorst, het Landelijk Centrum voor Oudere Doven in Ede, komen ze er niet meer uit. De raad van toezicht sleept de bestuurder voor de rechter.
Gelderhorst.foto Gelderhorst.JPG

Donderdagmiddag is de rechtszaak. Een tiental doventolken is aanwezig. 

Tweede bestuurder afdwingen
De raad van toezicht van De Gelderhorst wil dat de rechter een onderzoek beveelt naar het beleid en de gang van zaken. Tevens moet er 'onmiddellijk' een extra bestuurder worden aangesteld met vergaande bevoegdheden. Sinds afgelopen vrijdag heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg zich als belanghebbende in de zaak gevoegd. 

Governancecode
Bestuurder Jan Tempelaar stelt dat de raad van toezicht zich niet aan de Governancecode houdt. ‘Ze informeren de inspraakorganen niet, zijn niet transparant en gaan hun eigen gang.’ Het verbaast hem dan ook dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet ingrijpt. De Inspectie is hiertoe bevoegd sinds de Wkkgz op 1 januari is ingegaan. ‘De Inspectie durft geen uitspraak te doen en voegt zich nu maar in de zaak bij de Ondernemingskamer.

Voorzitter Jan Willem Buyser bevestigt dat de raad van toezicht de rechter vraagt om een tijdelijke bestuurder naast de huidige bestuurder neer te zetten. Deze extra bestuurder moet de eindverantwoordelijkheid krijgen. Verder wil Buyser niet op de zaak ingaan.

Vastgoed
De bestuurder en de raad van toezicht van de instelling voor dove ouderen hebben al meer dan een jaar een steeds hoger oplopend conflict over nieuwe vastgoedplannen. Volgens raad van toezichtvoorzitter Jan Willem Buyser stuurt bestuurder Jan Tempelaar de organisatie de afgrond in. De Cliëntenraad en de OR steunen de bestuurder en willen dat de raad van toezicht opstapt.

Gezamenlijk wonen
Bestuurder Tempelaar vroeg vorige maand aan de Inspectie om in te grijpen omdat de situatie onhoudbaar werd. Aan besturen komt Tempelaar niet meer toe. Volgens Tempelaar heeft de voorzitter van de raad van toezicht onvoldoende feeling met de doelgroep, oudere doven. Tempelaar wil door het bouwen van nieuwe appartementen in de behoefte voorzien om gezamenlijk te wonen.

Desastreus
Buyser stelt dat de vastgoedplannen zijn gericht op woninguitbreiding en niet voor zorg. Deze kunnen desastreus uitpakken voor de organisatie, zegt hij: ‘Dit plan betekent twintig jaar lang een vast verlies van rond de twee ton euro op een omzet van acht miljoen euro per jaar. In het slechtste scenario kan De Gelderhorst over tien jaar failliet zijn.’


Of registreer u om te kunnen reageren.