Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Eric Kindt verdedigt dividend Woonzorgnet

In een recente publicatie van Omroep Gelderland wordt een verband gelegd tussen gerealiseerde resultaten van met name de kleinere zorgorganisaties en mogelijk frauduleuze praktijken van de directies van deze zorginstellingen. Directeur Eric Kindt van Woonzorgnet werpt het leggen van dit suggestieve verband verre van zich.
kindt400.jpg

'Miljoenen aan zorggeld verdwijnen in zakken directeuren'. Dat is de kop van een publicatie van Omroep Gelderland afgelopen maandag. Hoogleraren, professor Accountancy Jeroen Suijs en professor Openbare Financiën Harrie Verbon van Tilburg University verbazen zich in het stuk over de hoge winst en de hoogte van het uitgekeerde dividend bij tien Gelderse zorgbedrijven. In het rijtje staat ook Woonzorgnet Renkum. In 2014 maakte dat woonzorgbedrijf 1.920.051 euro winst bij een omzet van 9.465.362 euro, een winstpercentage van 20,3 procent.

Frauduleuze handelingen
‘Dat we een goed resultaat draaien zal ik niet ontkennen’, zegt Kindt. ‘De suggestie dat wij dit zouden bereiken door frauduleuze handelingen of dat er op onoorbare wijze zorggeld zou worden besteed, is absoluut onjuist. Suijs concludeert dat er twee verklaringen zijn voor de hoge winstmarges. Of de bedrijven werken heel efficiënt of ze strijken zorggelden op door meer zorg te declareren dan te leveren. In de publicatie wordt aan de tweede verklaring alle aandacht besteed en de eerste verklaring wordt in het geheel genegeerd. Kennelijk is in het door de beide professoren uitgevoerde onderzoek geen aandacht besteed aan de mogelijkheid dat de hoge winstmarges veroorzaakt worden door efficiënt werken.’

Appels met peren
Kindt stoort zich ook aan de omschrijving dat het geld in de zakken van zorgdirecteuren zou verdwijnen. ‘Woonzorgnet is onze eigen onderneming die gewoon dividend mag uitkeren aan de aandeelhouders. Het is geen stichting zoals de meeste zorgaanbieders, waarbij geen rendement wordt uitgekeerd. Wij als eigenaren lopen ook het ondernemersrisico dat we financieel moeten bijspringen als er onverhoopt verlies gemaakt wordt. Het is volstrekt normaal en legaal. Daarbij teken ik aan dat wij wel 25% ondernemingsbelasting moeten betalen over onze winst en stichtingen niet. Dus van het percentage dat Omroep Gelderland noemt moet nog 5 procent belasting af. Het is dus sowieso appels met peren vergelijken.’

Lagere tarieven
Volgens Kindt zijn de aandeelhouders van Woonzorgnet tevreden met een winstpercentage van rond de  acht procent. ‘In 2014 viel een hoge voorziening vrij dus vandaar het hogere percentage. Overigens laten we alle stakeholders meedelen als er een hoger resultaat gemaakt wordt. Onze 130 werknemers door middel van een onverplichte bonus, hoewel dat moeilijk is binnen een zorg-cao. Onze bewoners bieden we veel extra’s, zoals eigen internet, een prettige woonomgeving en uitstapjes. En tot slot onze primaire klant, de gemeente, kunnen we lagere tarieven bieden. Dit kunnen we allemaal realiseren door efficiënt te werken.’

 

Dossier Fraude in de Zorg
Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.

2 reacties

  • PvA1103

    Het blijft interessant om te constateren dat er wel een grote aversie is tegen geldverdienen met goede zorg en niet tegen geld verkwanselen als slecht bestuur. In beide gevallen is het gemeenschapsgeld. In het eerste geval hebben we tevreden klanten!

  • frans garritsen

    Woonzorgnet Renkum is dus gewoon een commerciële instelling, of kan ik het een bedrijf noemen? Voorop staat winst. Een rente van 8% behalen, niet mis zeg. Persoonlijk denk ik, dat als het kan in Nederland, hij gewoon datgene moet doen wat kan en mag. Maar Eric Kindt moet ook bedenken dat het gemeenschapsgeld is dat hij verdient. Verder denk ik dat het bedrijf weinig risico's kent, bij vermindering van de omzet krijgen zijn medewerkers waarschijnlijk minder uren toebedeelt, misschien hebben een aantal medewerkers wel nul- uren contracten. Ik zou graag willen horen welke risico's hij kan benoemen. De politiek moet er voor zorgen, dat er minder geld in de zakken gaat rollen van dergelijke bedrijven. Misschien moet de gemeente Renkum ipv dhr Kindt de tarieven gaan aanpassen en sterk verlagen bij deze organisatie.

Of registreer u om te kunnen reageren.