Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Financiële prikkels meerzorg soms verkeerd’

Redacteur Zorgvisie
De budgetten voor meerzorg zijn niet onvoldoende, maar de huidige regeling ervan stimuleert aanbieders niet om voorzichtig om te gaan met de middelen die er zijn. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn gezegd in een schriftelijk overleg.
Geld-Fotolia400.jpg
Fotolia.

In het schriftelijk overleg stelden verschillende Kamerfracties de staatssecretaris vragen over de proeftuinen meerzorg 2.0. De SP wilde onder meer weten welke signalen Van Rijn heeft gekregen over het labelen van cliënten door aanbieders en of dit een teken is dat de budgetten onvoldoende zijn.

Financiële prikkels
Eerder schreef Van Rijn al dat het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) in 2014 samen met ZN, VGN en cliëntenvertegenwoordigers op zoek ging naar een nieuwe manier om de meerzorgregeling in te vullen. Door die regeling moet meer gelet worden op kwaliteit en wordt gekeken naar de cliënt in zijn context. ‘Daarbij was de gedachte van deze partijen dat de huidige regeling niet stimuleert om zuinig om te gaan met de beschikbare middelen. Gedragsproblematiek kan bijvoorbeeld ‘extra middelen opleveren’ in het kader van meerzorg, terwijl het voorkomen van gedragsproblematiek geen extra middelen oplevert’, schrijft de staatssecretaris nu. Hij benadrukt dat dit niet zijn bevindingen zijn, maar die van de betrokken partijen. ‘Ik heb geen inzicht in aantallen of de omvang van de bedragen. Ik zie hierin geen teken dat de huidige budgetten onvoldoende zouden zijn, maar wel dat de financiële prikkels op sommige punten verkeerd kunnen staan.’

Extra middelen door meerzorg
Er lopen op dit moment tien proeftuinen meerzorg door heel Nederland. De PvdA vroeg zich in het schriftelijk overleg af of de intentie van deze projecten is om minder geld aan meerzorg te besteden. Dat is niet zo, schrijft Van Rijn in zijn antwoord. ‘De inzet is om met dezelfde omvang van middelen meer resultaat te kunnen bereiken. Het doel van de proeftuinen is te zoeken naar een andere manier van invulling van de meerzorgregeling die meer de nadruk legt op kwaliteit en die daarbij tevens kijkt naar het effect op de groep cliënten of de omgeving, en niet alleen op het individueel niveau maken van afspraken.’ Op dit moment richten de betrokken partijen zich nog te veel op het aanmelden van cliënten voor meerzorg, om zo ‘extra middelen’ binnen te halen. Door de proeftuinen moet die focus worden verlegd naar betere uitkomsten voor cliënten.

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.