Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hoge winst als dividend naar zorgdirecteuren

'Ik ben verbaasd dat je in de zorg zo gemakkelijk geld kunt verdienen. Het is een goudmijn', zegt professor Accountancy Jeroen Suijs van Tilburg University vandaag op Omroep Gelderland. 'Via winsten verdwijnt heel wat zorggeld in de zakken van de directie', vult Harrie Verbon aan, professor Openbare Financiën aan dezelfde universiteit. Verbon schat dat de overheid 1 miljard euro kan besparen op een totaalbedrag van 31 miljard aan zorggeld.
fraude400fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Op verzoek van Omroep Gelderland onderzochten beide hoogleraren de cijfers die bedrijven openbaar moeten maken via jaarverslagenzorg.nl. Op deze website staat alle financiële informatie die erkende zorgbedrijven hebben aangeleverd. Het gaat om zorgbedrijven die onder andere actief zijn in de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en die verpleging, verzorging en thuiszorg bieden. Conclusie: vooral kleine zorgbedrijven maken enorm hoge winsten.

Lichte zorg
De hoogleraren hebben in het bijzonder gekeken naar Gelderse bedrijven die zorg bieden aan de kwetsbaren in de samenleving, zoals (licht) verstandelijk beperkten, mensen met psychische aandoeningen en mensen met gedragsproblemen. De zorg waar het onder andere om gaat is begeleiding aan huis, beschermd wonen, logeeropvang en dagbesteding.

Winst
Een op de zes van deze Gelderse bedrijven maakt meer dan 10 procent winst. Plushome uit Arnhem spant de kroon met 32,5 procent. De twee bestuurders van Plushome kregen ieder meer dan 50.000 euro aan salaris en maakten daarnaast een nettowinst van bijna 400.000 euro. Meer dan de helft hiervan werd via dividend uitgekeerd.

Verklaring
Verbon is verbijsterd na de bestudering van de cijfers. ‘Mijn conclusie is dat te veel zorgbedrijven te veel winst maken. Het gaat om overheidsgeld dat bedoeld is voor de zorg, maar dat niet allemaal aan zorg is besteed. Dat vind ik volstrekt verwerpelijk.’ Hoogleraar Accountancy Jeroen Suijs heeft twee verklaringen voor de hoge winstmarges. ‘Of de bedrijven werken heel erg efficiënt, of ze strijken zorggelden op door meer zorg te declareren dan te leveren. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf 1 uur zorg declareert, terwijl er maar een half uur zorg is geleverd.’ Volgens Suijs betekent het in beide gevallen dat de overheid minder geld zou kunnen besteden aan de zorg, zodat de zorgkosten omlaag gaan.

Dossier Fraude in de zorg
Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. En het mooiste komt nog. Deze zogenaamde directeuren lopen geen enkel risico. Zijn niet hoofdelijke aansprakelijk en krijgen als ze het nu wel of niet goed doen een flinke bonus mee als ze weggaan. En een jaar later beginnen ze weer ergens anders. Er zijn trouwens ook voorbeelden waar eigenaren/ondernemers wel keihard werken en wel alle plichten en lasten dragen. En wel hoofdelijk aansprakelijk zijn! Dat is dus duidelijk een verschil!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.