Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Nieuwe stichting daagt verzekeraars om budgetpolis

Verzekeraars betalen veel te lage vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg. Dat wordt volgens oprichters Ronald van Oosterhout en Arwin Mulderij van Stichting Zorghuis verhult door onduidelijke voorwaarden in de budgetpolissen en naturapolissen van grote verzekeraars. ‘Wij zien vergoedingen ver beneden de 75 procent. We willen een bodemprocedure starten om dit aan de kaak te stellen.’
hamergeld.jpg
Foto: fotolia

Officieel zouden de vergoedingen tussen de vijfenzeventig en tachtig procent moeten bedragen. ‘De vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg zijn in de praktijk vaak zo laag dat ze als het ware een hinderpaal opwerpen om naar een zorgverlener te gaan die geen contract heeft met de zorgverzekeraar’, zegt Van Oosterhout. ‘Zorgverzekeraars komen hier mee weg door 75 procent van het 'marktconforme tarief' te rekenen. De term 'markconform tarief' blijkt heel rekbaar. Hierover informeren verzekeraars hun klanten onvoldoende en zij lopen dus risico’s met dergelijke verzekeringen. Stichting Zorghuis wil hierover een juridische procedure gaan voeren. Na een jarenlange voorbereiding is Stichting Zorghuis nu zover dat ze fondsen gaat werven om de kosten voor een dergelijke procedure te kunnen dragen.’

Bodemprocedure
Vorige week lanceerde de stichting haar website met als doel als eerste via een bodemprocedure duidelijkheid te vragen over het hinderpaalcriterium voor de hele breedte van de zorg. ‘Het begon ruim twee jaar geleden toen ik van verzekeraar wilde wisselen’, vertelt Van Oosterhout. ‘Ik wilde weten wat de vergoeding zou zijn als ik niet zou kiezen voor de gecontracteerde zorgaanbieders. Het bleek onmogelijk om daar achter te komen. Bovendien kon ik niet bij mijn partner, die logopediste is, achterhalen wat de vergoeding is voor niet-gecontacteerde zorg in haar contracten met de verzekeraar. Met name de grote zorgverzekeraars, Menzis, CZ, VGZ en Achmea/Zilveren Kruis werpen vaak ondoorzichtige beperkingen op voor de vrije artsenkeuze.’

Advocaat
Van Oosterhout en Mulderij hebben zestigduizend euro nodig om de juridische kosten te dekken voor de rechtsgang. 'We weten dat we een hele sterke zaak hebben en een hele goede advocaat. We zijn echter vrijwilligers en hebben donaties nodig om te kunnen procederen. Die kunnen mensen doen via onze nieuwe website.'

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.