Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Rabo investeert in jonge ondernemingen

Rabobank draagt 5 miljoen euro bij aan een investeringsfonds waarmee jonge Nederlandse en Belgische ondernemers in de zorg op weg worden geholpen. Dat vertelt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg.
Spaarbank400.jpg
Fotolia.

De bank investeert 5 miljoen euro in het Thuja Capital Healthcare Fund (TCHF II). De 34 miljoen euro die totaal in dit fonds zit, wordt geïnvesteerd in Nederlandse en Belgische start-ups die een innovatief, medisch product ontwikkelen. ‘We hebben enkele jaren geleden al aangegeven dat de toekomst volgens onze visie in innovatie en ondernemerschap zit’, vertelt Van Schaik.

Jonge ondernemingen
Door deze investering te doen, voegt Rabobank de daad bij het woord. ‘We zitten van oudsher met vreemd vermogen aan de institutionele kant van de gezondheidszorg. Maar vanuit start-ups zien we een enorme vernieuwing. Soms voelt het alsof ik in twee werelden zit: de traditionele zorg is aan het krimpen en bezuinigen, terwijl de start-ups volop bezig zijn met innovatie. Ze staan nog ver van elkaar af.’ Van Schaik ziet het als de verantwoordelijkheid van de Rabobank om beide werelden met elkaar te verbinden. ‘Wij hebben de verantwoordelijkheid om de lijnen te leggen tussen deze twee groepen en zo een verbinding te maken tussen de zorg van vroeger en die van nu. De start-ups hebben behoefte aan toegang tot de traditionele zorg en de traditionele zorg heeft behoefte aan ondernemerschap. Net als bij Rabobank moeten ze dat niet van binnenuit proberen te doen, maar van buitenaf in huis halen.’

Netwerk Rabobank
Door zijn netwerk te delen met TCHF II hoopt de Rabobank zelf ook te leren en te innoveren. Van Schaik: ‘Zij stappen in een vroeg stadium in bij de start-ups, op een moment waarop de bank ze eigenlijk nog niet kan financieren. Maar we willen ons echt verdiepen in dit investeringsfonds, zodat we als bank misschien meer bereid zijn om eerder krediet te verlenen aan jonge, innovatieve bedrijven. Daardoor lopen we wel wat meer risico, maar investeren we wel in de toekomst.’

Partners naast Rabobank
Naast de Rabobank hebben onder andere ook het Europees Investeringsfonds, de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en het Radboudumc geïnvesteerd in TCHF II. Een extra reden voor Rabobank om voor dit fonds te kiezen, zegt Van Schaik. ‘Het feit dat Thuja een goede kritische massa heeft, van 34 miljoen, geeft ons vertrouwen. Ze hebben eerder een fonds gehad dat zich richtte op de farmaceutische kant, maar TCHF II investeert in medtech. We willen uiteindelijk via dit fonds kennis, netwerken en kapitaal met elkaar verbinden.’

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie. Lees meer.

Of registreer u om te kunnen reageren.