Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verpleeghuiszorg krimpt met 22 procent

Verschuiving naar zorg thuis leidt tot een afname van de vraag naar intramurale ouderenzorg. Gupta verwacht tot 2018 een krimp van 22 procent.
1.ouderenzorg2.fotolia.gif
Fotolia

Dat becijferen de onderzoekers van Gupta Strategists.

Dalende vraag
Sinds 2014 is de vraag naar ouderenzorg in instellingen gedaald met 14 procent. De onderzoekers verwachten een verdere daling met tien procent tot 2018. Aan de andere kant hebben thuiswonende ouderen meer en zwaardere thuiszorg nodig: het volledig pakket thuis groeit sinds 2010 met tachtig procent per jaar. 

Verlies
Gupta schat in dat dit voor zorgaanbieders een verliespost oplevert die kan oplopen tot 1 miljard euro in 2018. Zorgaanbieders kunnen volgens Gupta deze risico’s door locaties met lage bezetting te sluiten, uit te gaan van zelforganisatie en de overhead te verlagen. Daarnaast kunnen risico’s omlaag door voorop te lopen in de beweging naar beloning voor het resultaat in plaats van voor de inspanning. Met minder uren zorg zouden ouderenzorgorganisaties hiermee dezelfde of zelfs betere uitkomsten kunnen realiseren.

Eén reactie

  • maxbeekers

    Nee redactie. Men verwacht een krimp van 22 % in de intramurale ouderenzorg, niet in de verpleeghuiszorg !

Of registreer u om te kunnen reageren.