Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Volledige risicodragendheid ggz te vroeg’

Redacteur Zorgvisie
De volledige risicodragendheid in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) komt te vroeg voor zorgverzekeraars. Dat schrijft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de Tweede Kamer.
Ggz - Fotolia - 400.jpg
Fotolia.

Minister Schippers wil zorgverzekeraars niet meer achteraf compenseren voor ‘dure patiënten’ in onder meer de ggz. Door de ‘ex post’ compensatie per 1 januari 2017 af te schaffen, gaan zorgverzekeraars meer risico lopen.

Te vroeg
Daar is het stelsel nog niet klaar voor, schrijft Zorgverzekeraars Nederland in een brief aan de commissie voor VWS. ‘Zorgverzekeraars willen risicodragend zijn binnen de Zvw, maar vinden dat bij het risicodragend maken van zorgverzekeraars de kwaliteit van de risicoverevening leidend dient te zijn; niet een vooraf door de minister vastgestelde ingangsdatum.’ Voorwaarde voor volledige risicodragendheid is volgens ZN een kwalitatief goed ‘ex ante’ risicovereveningsmodel. Daarvoor moet er eerst meer aandacht worden besteed aan de productstructuur en moet er inzicht moet zijn in de kwaliteit van zorg. Dat is er allebei nog niet, schrijft ZN.

Risicodragendheid bij chronische aandoeningen
Daarnaast is er een kleine groep van 400 verzekerden die vanwege een chronische aandoening hun hele leven verzekerd zijn van een vergoeding voor de extreem hoge kosten die hun aandoening met zich meebrengt. ‘Gemiddeld zijn de kosten per verzekerde ongeveer 300.000 euro hoger dan de compensatie die de zorgverzekeraar uit het risicovereveningsfonds ontvangt, maar tevens is er ook nog eens sprake van een zeer grote spreiding tussen verzekerden van deze meerkosten’, schrijft ZN. Ze verwachten dat het plan van minister Schippers om in het ex antemodel drie extra klassen op te nemen waardoor verzekeraars extra middelen krijgen voor deze cliënten niet genoeg is. ‘Daarom dringen zorgverzekeraars er op aan om het probleem van structureel hoge kosten op te lossen in de vorm van een beschikbaarheidsbijdrage buiten het systeem van de risicoverevening om, zodat zorgverzekeraars niet risicodragend zijn voor deze – niet beïnvloedbare – kosten.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.