Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ook ziekenhuis verantwoordelijk voor ICD-10

De registratieverplichting voor ICD-10 is niet langer alleen de verantwoordelijkheid van medisch specialisten, maar ook van het ziekenhuis. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) besloten.
ICD10_Fotolia_112970588_Subscription_450.jpg
Foto: Fotolia

Ziekenhuizen en privéklinieken moeten sinds 1 juli 2015 bij elke behandeling een ICD-10- diagnosecode aanleveren aan het dbc-informatiesysteem (DIS). ICD-10 (International Classification of Diseases and Related Health Problems) is een internationaal systeem voor diagnosen dat wereldwijd wordt gebruikt om diagnosen op een eenduidige manier te registreren.

Medische codeur
De NZa heeft de verantwoordelijkheid voor het juist registreren bij de individuele specialisten belegd, tot onvrede van de Federatie Medisch Specialisten. De Federatie heeft er van begin af aan op gewezen dat de registratie een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. De ICD-10-registratie wordt vaak gedaan door een medische codeur van het ziekenhuis of via het informatiesysteem van het ziekenhuis. De juistheid van de registratie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ziekenhuis en specialisten, erkent de NZa nu. Ze moeten daarover werkafspraken maken.

 

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.