Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: het msb is tijdelijk tussenmodel

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Als het aan minister Edith Schippers van VWS ligt, gaan medisch specialisten in loondienst of ze worden aandeelhouder van het ziekenhuis. Het medisch-specialistisch bedrijf (msb) ziet zij als een tussenmodel.
Schippers_VWS.jpeg
Minister Schippers: specialisten moeten in loondienst of echt aandeelhouder worden. - Foto: VWS

Schippers is een brief aan de Tweede Kamer opmerkelijk kritisch over het msb. Het msb heeft geleid ‘tot complexe organisatiestructuren, die een risico voor de bestuurbaarheid kunnen vormen. Bovendien lijkt de toegenomen invloed van de medisch specialisten ten koste te zijn gegaan van de invloed van ziekenhuisbestuurders. Dat vind ik zorgwekkend, gezien de eindverantwoordelijkheid voor ziekenhuisbestuurders voor de kwaliteit van zorg’.

Voordelen van de integrale bekostiging
De invoering van de integrale bekostiging heeft ook voordelen, erkent Schippers. Zorgverzekeraars hebben bij de zorginkoop nog maar te maken met één gesprekspartner, de raad van bestuur van het ziekenhuis. Bovendien kunnen met het wegvallen van de oude maatschappen, schotten binnen het ziekenhuis worden verwijderd. En doordat specialisten in het msb meer belangen delen, kan een grotere bereidheid ontstaan om met het ziekenhuis te overleggen over welke zorg het ziekenhuis wil aanbieden.

Risico’s van msb
Toch ziet Schippers ook potentiële risico’s uit het oude maatschappenmodel, zoals versnippering, beperkte betrokkenheid of concurrentie tussen het msb en het ziekenhuis. Ook de financiële belangen tussen msb en ziekenhuis kunnen tegenstrijdig zijn. De minister ziet voor de lange termijn maar twee duurzame organisatiemodellen: specialisten in loondienst of als echte aandeelhouder van het ziekenhuis. Het msb is slechts een tussenmodel op weg daarnaartoe.

Participatiemodel als eindstation
Binnen ziekenhuizen en msb’s wordt daar anders over gedacht. Slechts een op de vijf ziekenhuizen en msb’s ziet het participatiemodel als eindstation. Om dat aantrekkelijker te maken, wil ze de mogelijkheden om winst te maken vergroten. Al in maart liet ze de Kamer weten dat ze het wetsvoorstel Vergroten investeringsmogelijkheden medisch specialistische zorg gaat aanpassen. Ze laat ook een breder extern onderzoek doen naar de mogelijkheden ‘om doorontwikkeling naar het participatiemodel te bevorderen’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.