Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGZ betaalt 1,5 miljoen aan vertrekpremies

Redacteur Zorgvisie
Zorgverzekeraar VGZ heeft zeven vertrekkende managers in totaal 1,5 miljoen euro aan exitpremies betaald. Dat blijkt uit de jaarrekening.
Money-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia.

RTL Z meldt dat de zorgverzekeraar vorig jaar gemiddeld 214.000 euro per vertrokken manager betaalde. Het gaat hierbij om twee directeuren, een manager, een beleidsadviseur en drie accountmanagers. De vergoedingen die ze kregen varieerden tussen de 164.000 en 267.000 euro.

Vertrekpremies vastgelegd
VGZ laat weten ernaar te streven de bedrijfskosten zo laag mogelijk te houden. ‘De afgelopen jaren is de organisatie dan ook aanzienlijk afgeslankt. Voor mensen die als gevolg van deze verandering bij VGZ vertrokken, is een Sociaal Plan met de vakbonden afgesproken’, zegt een woordvoerder. ‘Hierin wordt de Kantonrechtersformule 2009 gebruikt.’
De vertrekregelingen van de zeven oud-managers voldoen dan ook aan de afspraken die VGZ heeft gemaakt met de vakbonden of met de arbeidsovereenkomsten van de vertrokken directeuren. ‘Het beloningsbeleid van Coöperatie VGZ voldoet volledig aan de gestelde eisen van de Wet Normering Topinkomens. Alle leden van de raad van bestuur hebben een salaris conform de sectornorm’, laat de zorgverzekeraar weten.

Vertrekpremies bij Achmea
Deze week werd ook bekend dat Achmea twee vertrokken bestuurders elk 900.000 euro aan vertrekpremies heeft betaald. Dat was opmerkelijk, omdat één van hen werd verdacht van fraude. Jeroen van Breda Vriesman zou betrokken zijn geweest bij ‘gesjoemel met een bedrijfsonderdeel’ waarvoor hij verantwoordelijk was. Desondanks kreeg hij van Achmea nog één jaarsalaris als beëindigingsvergoeding.

Dossier Topinkomens
Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen sterk uiteen. Abvakabo FNV maakt zelfs een jaarlijkse schandpaal met veelverdienende bestuurders. Ook gemeenten zetten bestuurders steeds vaker onder druk. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.