Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraar Eno verliest miljoenen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De kleinste zorgverzekeraar heeft het jaar 2015 afgesloten met een negatief resultaat van 5,9 miljoen euro. Het jaar daarvoor was het resultaat nog 5,7 miljoen euro positief.
eno.logo.png

Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag.

Verlies
De resultaatsdaling van 11,6 miljoen euro komt voornamelijk op het conto van de geboortezorg. Het resultaat op beleggingen liep terug van 3,1 miljoen euro in 2014 naar 1 miljoen in 2015. Door de tegenvallende schadelasten liep de solvabiliteit terug tot onder de interne norm van 120 procent. Eno heeft besloten de norm te verhogen naar 130 procent.    

Minder verzekerden
Om de solvabiliteit te verbeteren, heeft Eno minder reserves terug gegeven via de basispremie waardoor deze hoger uit is gevallen dan het landelijk gemiddelde. Eveneens zijn de vergoedingstarieven voor fysiotherapeuten verlaagd. Het label Energiek, speciaal voor vrouwen tussen de 20 en 45 jaar, bleek niet goed renderen en is daarom sinds 2016 uit de markt gehaald. Vooral dit laatste heeft ertoe geleid dat Eno te maken kreeg met een daling in het aantal verzekerden van vijftien procent. De zorgverzekeraar is met een marktaandeel van 0,7 procent de kleinste zorgverzekeraar. 

Onzekerheden
Bij het bepalen van het resultaat zijn nog meerdere zaken onzeker. Eind 2015 zijn de ziekenhuisnota’s 2014 bijna volledig betaald, maar de declaraties GGZ 2014 en 2015 blijven nog achter. Voor een aantal ziekenhuizen loopt in 2015 nog een vordering over 2013 en 2014 door gemaakte plafondafspraken. De Hoge Kosten Compensatie somatische zorg 2012 en de Hoge kosten Compensatie GGZ 2012 t/m 2014 zijn nog niet afgerekend. Ook zijn de uitkomsten van de zelfonderzoeken door ziekenhuizen en ggz-instellingen nog niet bepaald. 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.