Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ziekenhuizen kunnen administratieve lasten fors verlagen

Kwaliteitsmetingen kosten algemene ziekenhuizen landelijk rond de 60 miljoen euro per jaar. Uit onderzoek van KPMG Plexus blijkt dat ziekenhuizen deze administratieve lasten fors kunnen verlagen door intensiever gebruik te maken van bestaande databronnen voor kwaliteitgegevens. Per ziekenhuis komt dit neer op een gemiddelde jaarlijkse besparing van tussen de 658.000 en 1.281.000 euro.
fraude400fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Algemene ziekenhuizen zouden tot 19 procent minder variabelen hoeven te vragen als ze meer van bestaande databronnen zoals DIS, Vektis en de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ) gebruik zouden maken. Dat blijkt uit een onderzoek van KPMG Plexus in opdracht van Zorginstituut Nederland. Het Zorginstituut plaatste het onderzoek afgelopen woensdag online.

Kwaliteitsmetingen
De onderzoekers keken bij 23 instanties hoeveel variabelen of indicatoren worden ‘uitgevraagd’ voor kwaliteitsmetingen op borstkanker, prostaatkanker, diabetes, heupvervanging en obesitas. Bij deze 23 ziekenhuizen blijkt het om 3026 variabelen te gaan die jaarlijks en soms ieder kwartaal worden aangeleverd; dat zijn datavelden die ingevuld dienen te worden. Van al deze informatie blijkt slechts een zeer beperkt deel van 4 procent ‘casemix gecorrigeerde’ uitkomsten te bevatten. Dat wil zeggen ‘echte’ uitkomsten die daadwerkelijk vergelijkbaar zijn tussen instellingen en daarmee bruikbaar zijn als keuze-informatie voor patiënten.

Kosten
Het feit dat de uitkomsten van kwaliteitsmetingen onderling lastig te vergelijken zijn, wordt door de ondervraagde ziekenhuizen gezien als een groot knelpunt. Als andere knelpunten noemen ziekenhuizen de grote overlap tussen uitgevraagde variabelen en de verschillende manieren waarop de data moet worden aangeleverd. De kosten voor kwaliteitsmetingen liggen tussen de 0,3 procent en 0,6 procent van de gemiddelde omzet van een Nederlands ziekenhuis. Tijdsbesteding van personeel vormt het grootste deel van deze kosten.

Verbetering
In het rapport worden twee manieren voorgesteld om de aanlevering van kwaliteitsinformatie te verbeteren. Ten eerste zou het aantal variabelen verminderd kunnen worden door de dubbele uitvraag van variabelen te verminderen. Dit zet echter relatief weinig zoden aan de dijk omdat er in feite maar weinig sprake is van dubbele uitvraag, gemiddeld slechts 3 procent.
De tweede verbetermogelijkheid biedt meer potentieel. De analyse voor de vijf aandoeningen laat zien dat 19 procent van de variabelen al uit bestaande bronnen te halen valt. Dan gaat het om het dbc-systeem, de database van Vektis en de landelijke basisregistratie.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Wouter Van den Elsen

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.