Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Helft gemeenten wil onderscheid maken bij aanbesteding’

Amsterdam is niet de enige gemeente die bij de aanbesteding van zorg onderscheid maakt tussen oude en nieuwe aanbieders. Advocaat Tim Robbe denkt dat ruim de helft van de gemeenten dit wil doen.
TimRobbe400.jpg

Robbe spande namens Siriz, een organisatie voor ondersteuning en zorg bij onbedoelde zwangerschap, een kort geding aan tegen de gemeente Amsterdam. De gemeente heeft volgens de advocaat bij de aanbesteding van zorg onrechtmatig onderscheid  gemaakt tussen nieuwe en bestaande aanbieders. Amsterdam heeft naar aanleiding van de zaak de aanbesteding voor ambulante ondersteuning in 2017 ingetrokken. Een goed teken, vindt Robbe. Toch vermoedt hij dat Amsterdam niet de enige is die onderscheid wil maken tussen bekende en nieuwe aanbieders. ‘Ik denk dat de helft van alle Nederlandse gemeenten het aanbiedersaantal wil beperken en daarom alleen aan tafel wil gaan met partijen die voor hen interessant zijn.’

Open systeem gemeenten
‘De eerste twee jaar na de decentralisatie kozen gemeenten voor een open systeem. Ze zeiden eigenlijk: kom allemaal maar binnen, we gaan met iedereen aan tafel’, zegt Robbe. Die houding is volgens hem veranderd. ‘Onder het mom van "partnership" gaan veel gemeenten enkel nog aan tafel met partijen die voor hen interessant zijn. Ze doen al jaren zaken met bepaalde aanbieders, dus krijgen die voorrang. Daarbij verwijzen ze naar het belang van zorgcontinuïteit. Maar tegelijkertijd worden andere aanbieders die niet eerder een contract hadden uitgesloten. Cliënten kunnen daardoor niet altijd kiezen voor de aanbieder aan wie ze gewend zijn; het gaat dus in tegen zorgcontinuïteit.’

Gemeenten als voorbeeld
Kiezen voor een beperkt aantal bekende aanbieders is een trend onder gemeenten, denkt Robbe. ‘Ik neem congressen vaak als graadmeter van wat er speelt op aanbestedingsgebied. Nu zie ik dat gemeenten als Amsterdam, Alphen aan de Rijn en Rotterdam, die niet voor een open systeem kiezen bij de aanbesteding, als voorbeeld worden genoemd op congressen. Aanbestedingsmodellen met één aanbieder worden aangemerkt als best practice, daardoor gaan meer gemeenten dat overnemen.’ De advocaat hoopt dan ook dat het geding tegen Amsterdam ervoor zorgt dat andere gemeenten worden afgeremd in hun plan om voor enkele bekende aanbieders te kiezen. ‘Het kan niet zo zijn dat een gemeente voor cliënten gaat bepalen dat ze maar met een paar aanbieders in zee kunnen. Gemeenten die onderscheid maken tussen oude en nieuwe partijen moeten zich nog eens drie keer heel goed achter de oren krabben, lijkt mij.’

Dossier Juridische Zaken De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht. Lees meer >>

Eén reactie

Of registreer u om te kunnen reageren.