Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Onmogelijke keuzes

De tarievenlijst is vergelijken van appels met peren terwijl ik straks misschien ineens zin krijg in een banaan.
Carina_450.jpg

Joepie, keuzevrijheid. Daar hou ik van. Zolang het maar niet tot keuzestress leidt.

Prijslijst
Ben ik blij met de prijslijst voor ziekenhuisbehandelingen die CZ online heeft gezet? Op het eerste gezicht wel, het is een teken van transparantie en wie kan daar nu tegen zijn? Maar heeft de consument er daadwerkelijk iets aan? Laat ik mezelf als voorbeeld nemen: gemiddelde Nederlander, niet oud niet jong, goede gezondheid. Maar het ongeluk zit in een klein hoekje: ik breek mijn been. Ga ik dan eerst uitgebreid de prijzen van de omliggende ziekenhuizen vergelijken? Ik denk het niet.

Diagose
Het is natuurlijk mogelijk om van tevoren een risico-inschatting te maken op basis van wat ik statistisch gezien aan kwalen kan oplopen. Dat wordt nooit zo’n gedifferentieerd lijstje als CZ heeft gepubliceerd. Nog lastiger: de voorlopige diagnose wijkt nogal eens af van de definitieve diagnose. Welke behandelcode de specialist uiteindelijk declareert, weet je als patiënt dus op voorhand niet. Denk je bijvoorbeeld hartklachten te hebben, blijkt het probleem na veel onderzoeken toch in je maag te zitten. Jammer als het ziekenhuis daar nu net vier keer zo duur in is.

Kwaliteit
Het argument dat patiënten nog steeds geen idee hebben van kwaliteit, snijdt misschien hout maar zelf denk ik dat de meeste mensen toch vooral op prijs zullen gaan letten. Waarom ook niet? De zorg is in ons land goed, dramatisch slechte ziekenhuizen zijn er niet. Tenzij straks blijkt dat de overlevingskansen bij een bepaalde kankervorm in het ene ziekenhuis vele malen hoger liggen dan in het andere. Dan hoop ik dat switchen van ziekenhuis ook vele malen gemakkelijker is geworden.

Vergelijken
Hier en daar klinkt de vrees door dat de prijzen van ziekenhuizen zullen stijgen zodra andere verzekeraars ook hun prijzen op hun site plaatsen. Ziekenhuizen kunnen dan van elkaar zien wat ze voor een behandeling vragen. Dat lijkt me toch niet voor de hand liggen, als je bedenkt dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars nu nog bulkcontracten sluiten voor een totaalprijs.

Per ongeluk
Onderhandelen over elke mogelijke behandeling is gezien het grote aantal dbc’s niet te doen. Binnen het afgesproken totaalbedrag variëren de ziekenhuizen met hun prijzen. Het hangt er maar net vanaf welke kosten naar welke behandelcode worden toegeschreven. Zoals het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Trouw al liet weten: Het spiraaltje lijkt bij ons onder de kostprijs te zitten. Dat goedkope tarief is per ongeluk.’ 

Package deals
Voor zorgaanbieders is het interessanter om te weten hoe de package deals van collega-zorgaanbieders met zorgverzekeraars eruitzien. Meerjarige contracten: nog spannender. Als je als patiënt dan toch bent overgeleverd aan het creatief rekenen van de financieel directeur, wat ben je dan feitelijk aan het vergelijken? CZ hoopt misschien stiekem door deze actie meer zicht te krijgen op de kostprijzen van ziekenhuizen. Dat is gewilde informatie voor zorgverzekeraars. Ik zou zelf meer geïnteresseerd zijn in wachttijden. Ellenlange wachttijden voor onderzoeken en policonsulten. Daar zouden ze eens iets aan moeten doen.

  

Of registreer u om te kunnen reageren.