Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VGZ vervangt diabetesmedicijn

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
VGZ-verzekerden die gebruik gaan maken van insuline krijgen vanaf 1 september een nieuw geneesmiddel als voorkeursgeneesmiddel: Abasaglar. Dit is in overleg met patiëntenverenigingen bepaald.
geld.medicijnen.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Dat laat VGZ weten. 

Het preferente geneesmiddel valt niet onder het eigen risico. Deze kan volgens de zorgverzekeraar daardoor meer dan 100 euro per kwartaal besparen. Zelf hoopt  VGZ op een besparing van ‘vele miljoenen’. Hoeveel, wil de zorgverzekeraar niet zeggen.

Preferent geneesmiddel
Op dit moment gebruiken veel diabetespatiënten het middel Lantus. Zij kunnen daar mee doorgaan als zij dit willen, tegen een volledige vergoeding maar wel met eigen risico. Per jaar kost Lantus landelijk voor alle patiënten die het gebruiken ruim 55 miljoen euro. Nieuwe gebruikers bij VGZ krijgen vanaf 1 september Abasaglar voorgeschreven. Dit is een biologisch geneesmiddel dat volgens VGZ soortgelijk is aan het origineel. Uit onderzoek zou blijken dat beide geneesmiddelen even effectief en veilig zijn voor mensen met diabetes type 1 en 2.

DVN
Deze beslissing is gemaakt in overleg met de Diabetesvereniging Nederland en de Nederlandse Diabetes Federatie. Inge de Weerdt, directeur van de NDF: ‘We zijn met elkaar de dialoog aangegaan om ervoor te zorgen dat de Nederlandse diabeteszorg en –preventie op hoog niveau blijven. Door het gezamenlijk optrekken in dit traject dienen we de patiënt het best.’

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.