Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn: ‘Gemeente mocht komst zorginstelling blokkeren’

Gemeente Aa en Hunze overtrad geen regels toen het 24 begeleid-wonen plaatsen voor mensen met autisme weigerde. Dat meldt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in antwoord op Kamervragen. De gemeente weigerde omdat het woonzorgproject 1,2 miljoen euro aan Wmo-budget per jaar zou kosten.
st-rijn.jpeg

Het college van burgemeester en wethouders van het Drentse Aa en Hunze blokkeerde eerder dit jaar een project waarbij van een failliet hotel een woonproject voor 24 mensen met een autistisch stoornis gemaakt zou worden. Om dit mogelijk te maken moest de gemeente een wijziging van de gebruiksfunctie van het gebouw afgeven en weigerde dat te doen. Als de woonzorgvoorziening er wel was gekomen was er sprake van een extra financiële last. Er zou extra Wmo-ondersteuning nodig zijn en dat zou jaarlijks 1,2 miljoen euro kosten.

Afstemming
In antwoorden van 15 augustus aan Kamerlid Otwin van Dijk en Agnes Wolbert (PvdA) legt Van Rijn uit dat het college van B en W in haar recht staat. ‘Het college van de gemeente Aa en Hunze laat weten het initiatief (integraal) getoetst te hebben op ruimtelijke aspecten, op de visie Sociaal Domein, veiligheid, betrouwbaarheid en de zorgbehoefte. Vervolgens is na afstemming met de gemeenten Assen, Midden Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo geconcludeerd dat in de regio op basis van de zorgbehoefte nu en in de nabije toekomst enerzijds en het reeds beschikbare aanbod aan voorzieningen anderzijds, geen behoefte bestaat aan uitbreiding van de capaciteit. In de betreffende regio worden momenteel de voorbereidingen getroffen voor de nieuwe aanbestedingen Jeugd en Wmo, waaronder beschermd wonen. Naar verwachting van de regiogemeenten zullen veel aanbieders hierop inschrijven.’

Doorschuifgedrag
Van Rijn is wel van mening dat er geen doorschuifgedrag tussen gemeenten moet ontstaan. ‘Gemeenten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een goede uitvoering van de wet en moeten waar en wanneer dat relevant is het overleg met elkaar aangaan.’

Dossier Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Gerelateerde tags

2 reacties

  • mirthe

    En wat had de staatssekretaris moeten doen: in de WmO het beginsel van de gemeente van laatstelijk thuisbehoren moeten invoeren(voor verblijf in de inrichting). Deze gemeente bleef betalen, indien iemand elders opgevangen werd, zo was het ook geregeld onder de ABW1965.

  • HNO

    Bijzonder dat de Staatssecretaris meegaat in het argument voldoende regionale capaciteit. De toegang tot beschermd wonen is immers landelijk dus zou er naar de landelijke vraag gekeken moeten worden. Zeker voor een doelgroep waarbij ik mij kan voorstellen dat die in beperkte mate voorkomt in een regio zou je dit juist landelijk moeten bezien.

Of registreer u om te kunnen reageren.