Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘A-rating levert nu al voordeel op’

De A-rating die het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) vorige week heeft ontvangen van kredietbeoordelaar Fitch Ratings levert nu al resultaten op. ‘De Europese Investeringsbank toont interesse en ons eigen bankenconsortium overweegt zijn risico-opslagen te verlagen op basis van de rating’, meldt ziekenhuisbestuurder Loeks van der Veen.
equity400.jpg
Foto: Fotolia

De aanleiding voor het ETZ om te kijken naar andere vormen van financiering stamt uit 2013. ‘In dat jaar zijn we bestuurlijk gefuseerd’, vertelt Van der Veen. ‘Vervolgens moesten de fysieke organisaties nog samen gaan en daar zijn forse investeringen voor nodig. Denk aan financiering voor verbouwingen en een nieuw epd. Dan heb je het al snel over leningen van negentig miljoen euro boven op het werkkapitaal van veertig miljoen euro.’

Lange termijn financiering
De huisbankiers van de twee ziekenhuizen vroegen aan de fusiepartners afzonderlijk om met onderbouwingen voor de financiering te komen. Het maken van die totaalplaatjes nam echter erg veel tijd in beslag. ‘Vanwege die moeizame gesprekken en de vele correspondentie kwam bij ons het idee op om ook naar alternatieve geldverstrekkers te kijken. Daarom zijn we ook naar institutionele beleggers gaan kijken. Die partijen doen ook aan langetermijnfinanciering en daarvoor helpt het als je een kredietrating hebt.’

Concurrentiepositie
Het ETZ kiest Fitch als beoordelaar vanwege de goede reputatie van het bedrijf. ‘Er kwamen mensen van Fitch uit Spanje en Frankrijk twee dagen langs om door al onze financiële papieren heen te gaan. Onze solvabiliteitpositie is goed, de betalingsmoraal van verzekeraars in Nederland is goed en onze concurrentiepositie in de regio is gunstig. Vandaar de A-rating, die aangeeft dat we een betrouwbare partij zijn om in te investeren. Het gaat om een momentopname en we kunnen ieder jaar om een update vragen aan Fitch.’

Bankenconsortium
Op de vraag of het ziekenhuis al voordeel ondervindt van de rating, antwoordt Van der Veen: ‘Zeker, hoewel we het pas net hebben, is er al contact geweest met de Europese Investeringsbank. Bovendien wil ons eigen bankenconsortium om de tafel om naar de risico-aanslagen te kijken. Daarover vergaderen we aanstaande woensdag. Dat is in die heel korte tijd al zeer gunstig allemaal.’

Dossier Governance
In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.