Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

GezondVeluwe maakt keurmerkeisen bekend

Zorggroep Noordwest-Veluwe, ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk en huisartsen in de regio Noordwest-Veluwe en Zeewolde scherpen de inkoopeisen aan zorgverzekeraars aan.
1. GezondVeluwe_Keurmerk logo.png

Dat blijkt uit de keurmerkbepalingen die de zorgaanbieders eind vorige week aan de zorgverzekeraars hebben gestuurd.

Zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars die het keurmerk willen verdienen, moeten op acht projecten voldoen aan de door de zorgaanbieders gestelde eisen. Zo wil GezondVeluwe afspreken dat cliënten, mede ter voorkoming van verkeerdebedproblematiek, zonder beperkingen vanuit het ziekenhuis kunnen uitstromen naar geriatrische revalidatie en verpleeghuiszorg van de zorggroep. In ruil daarvoor vragen de zorgaanbieders volledige financiële vergoeding van de zorgverzekeraar. Voor de overige zeven projecten gelden dezelfde soort afspraken, zonder plafonds (vooraf gestelde maximum aantallen). 

Zorgaanbieders
Zorggroep Noordwest-Veluwe, ziekenhuis St. Jansdal  en huisartsencoöperatie Medicamus richtten in 2015 de alliantie GezondVeluwe op en ontwikkelden een eigen keurmerk voor verzekeraars. De eerste twee keurmerken zijn eind vorig jaar uitgedeeld, aan zorgverzekeraars Zilveren Kruis en DSW. Het keurmerk is een jaar geldig. Voor 2017 gaan de zorgaanbieders opnieuw keurmerken aanbieden.

Inwoners profiteren
GezondVeluwe is uitgegroeid tot een soort paraplu met projecten, waarvan de inwoners in de regio profiteren. Drie zaken staan centraal: meer gezondheid, betere kwaliteit en lagere kosten. Arend Jan Poelarends, directeur financiën St. Jansdal, legt uit: ‘Wij willen een partnerschap aangaan met in beginsel alle zorgverzekeraars, maar wij bepalen van tevoren wat wij belangrijk vinden.’ De inhoud is niet alleen opgesteld door de zorgaanbieders, ook Zorgbelang Gelderland heeft mee gedacht, om te borgen dat de projecten ook echt relevant zijn voor patiënten. Margreet Kasper de Kroon, bestuurder Zorggroep Noordwest-Veluwe vult aan: ‘Wij geven die zorgverzekeraars het keurmerk die doen wat de inwoner nodig heeft.’

Keurmerk
GezondVeluwe bestaat volgend jaar uit de volgende projecten.
1. Reactivering dicht bij huis
2. Eerstelijnsdiagnostiek in de buurt en goedkoop
3. Oncologie: dichtbij als het kan, verder weg als het moet (beter is)
4. Regionale toegang tot dure geneesmiddelen
5. Integrale geboortezorg in de regio
6. Integrale ouderenzorg in de regio
7. Wijkverpleging en casemanagement dementie, dicht bij in de wijk
8. Optimale regionale zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten

In Zorgvisie magazine nr. 10, verschijningsdatum 30 september, een uitgebreid interview met initiatiefnemers Margreeth Kasper de Kroon en Arend Jan Poelarends van het programma-GezondVeluwe. 

 

Of registreer u om te kunnen reageren.