Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Martini Ziekenhuis sluit vierjarig contract met Menzis

Het Groningse Martini Ziekenhuis heeft gisterenmiddag een contract ondertekend voor vier jaar met zorgverzekeraar Menzis. Bijzonder is dat er voor elf speerpunten geen plafonds zijn afgesproken. In ruil daarvoor moet het ziekenhuis kwaliteit en doelmatigheid aantonen.
1. Martini Ziekenhuis. rechtenvrij.jpg

Het meerjarencontract is op 21 september officieel ondertekend. 

Joris van Eijck, directeur zorg van Menzis en bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis, Hans Feenstra, noemen het een ‘partnership’. Feenstra: ‘Dit een blauwdruk voor de toekomst.’

De zorg is verdeeld in vier kavels: excellente basiszorg, speerpunten van het Martini Ziekenhuis, spoedzorg en dure medicijnen.

Basiszorg
Zorgverzekeraar en ziekenhuis hebben afgesproken dat bepaalde basiszorg zoveel mogelijk buiten de ziekenhuismuren wordt gehouden. Van Eijck: ‘Beter voor de patiënt, want die betaalt voor de huisarts geen eigen risico. En het maakt de zorg goedkoper.’ Feenstra noemt als voorbeeld het prikkelbare darmsyndroom. Hij schat in dat tachtig procent van de mensen die daar nu de polikliniek voor bezoeken, net zo goed bij de huisarts terecht kunnen voor een behandeling. Huisartsen en mdl-artsen zijn bezig met het opstellen van een protocol. Feenstra: ‘Onze specialisten hoeven zich zo niet bezig te houden met huisartsenzorg maar kunnen zich richten op echte tweedelijnszorg. ’ De basiszorg die er zo aan de onderkant weg gaat, wint het ziekenhuis terug op de speerpunten. Daar mag het in groeien.

Geen productieplafond
Die speerpunten zijn gezamenlijk benoemd en het zijn er elf. Afspraken hier over zijn losgekoppeld van een productieplafond. Dat betekent voor het Martini Ziekenhuis dat het mag groeien op deze speerpunten, in ruil voor aantoonbare doelmatigheid en kwaliteit. Van Eijck voegt toe dat het partnership vooral ook voordelen biedt voor de Groningse burger. ‘Als je echt iets hebt, geven wij de garantie dat er geen budgetprobleem is en dat je wordt doorbehandeld en ook je dure medicijnen krijgt.’

Msb
Het medisch specialistisch bedrijf is nadrukkelijk betrokken bij de gemaakte afspraken. De specialisten gaan kwaliteit meten en benchmarken. Voor ongeveer de helft van de speerpunten zijn uitkomstindicatoren opgesteld. Daarvoor worden ook indicatoren gebruikt die het Martini Ziekenhuis in Santeonverband mede heeft ontwikkeld. Voor de andere helft van de speerpunten zijn uitkomstindicatoren in de maak.

Groei
Over de speerpunten is behoorlijk wat discussie geweest. Feenstra vertelt dat medewerkers van beide organisaties over hun schaduw hebben moeten heen springen. De groei is niet ongelimiteerd. Als blijkt dat er ‘rare dingen’ aan de hand zijn, gaan beide partijen vroegtijdig met elkaar in gesprek. Zo hoort het te gaan, zegt Feenstra: ‘Wij hebben onze nek uitgestoken om er iets moois van te maken. Wij gaan elkaar geen poetsen bakken.’  

Elf speerpunten
Borstkanker, longkanker, darmkanker, longkanker, bewegingsapparaat (artrose), moeder en kind, brandwonden, reuma, interstitiële  longziekten, vasculaire zorg (onder andere beroerte), allergiecentrum voor kinderen.

Foto

  • Ruben Wenselaar (Menzis), Peter Littooy en Hans Feenstra (Martini Ziekenhuis) en Joris van Eijck (Menzis)

Of registreer u om te kunnen reageren.