Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Nieuw licht op schadevergoeding Erasmus MC

Uit een Wob-onderzoek van Zorgvisie blijkt dat het ambtelijke traject in aanloop naar een schadevergoeding van 236 miljoen euro voor het Erasmus MC (EMC) zeer opmerkelijk is verlopen. Het EMC traineerde en rekende zich rijk. Dat staat in de uitgave van Zorgvisie Magazine die vandaag is uitgekomen.
erasmusmc400.jpg

Zorgvisie heeft een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) om documenten en correspondentie op te vragen van het ministerie van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het gaat om stukken uit het overleg dat tussen 2010 en 2014 heeft plaatsgevonden tussen de zorgautoriteit, het ministerie en het EMC over de hoogte van de schadevergoeding voor het academische ziekenhuis. Een schadevergoeding die later door externe partijen is vastgesteld op 236 miljoen euro.

Te hoog schadebedrag
Uit de ontvangen documenten komt een aantal nieuwe feiten naar voren. Zo lukt het de NZa niet om de deal tussen VWS en Erasmus in te passen in de beleidsregels. En de vertraging in het vier jaar durende overleg tussen de drie partijen is voornamelijk te wijten aan de houding van het EMC. Het ziekenhuis komt namelijk steevast met een te hoog schadebedrag op de proppen. Lees het hele artikel in Zorgvisie Magazine.

Algemene Rekenkamer
De Algemene Rekenkamer zette eerder al grote vraagtekens bij de 235,9 miljoen euro schadevergoeding die minister Edith Schippers van VWS betaalt aan het Erasmus Medisch Centrum. De Rekenkamer betwijfelt of een schadevergoeding op zijn plaats is en stelt dat de Europese Commissie zou moeten toetsen of het hier om onterechte staatssteun gaat.

Hanke Bruins Slot
CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot reageert op de bevindingen van Zorgvisie: 'De inhoud van het artikel schijnt een meer helder licht over de gebeurtenissen rondom de schadevergoeding van het Erasmus MC. De inhoud van het artikel bevestigt nogmaals dat er onzekerheid is over de rechtmatigheid van de schadevergoeding aan het Erasmus MC. Daarom heeft het CDA al eerder aan de minister en de Tweede Kamer voorgesteld om de schadevergoeding voor te leggen aan de Europese Commissie. Alleen de Europese Commissie kan vaststellen dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Helaas is de motie door een meerderheid van VVD, PvdA, SP en PVV in de Tweede Kamer verworpen. Dit laat een bittere nasmaak aan de gebeurtenissen na.'

Zorgvisie Magazine lezen? Neem een digitaal of professioneel abonnement

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.