Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schippers mikt op reserves verzekeraars

Minister Schippers verwacht dat de zorgverzekeraars 2 miljard euro van hun reserves inzetten om de ziektekostenpremie voor volgend jaar laag te houden.
Schippers.Edith.anp Remko de Waal.jpg
Foto: ANP/Remko de Waal

De gezamenlijke zorgverzekeraars zetten daar vraagtekens bij.

Zorgverzekeraars
Dat is vandaag bekend geworden bij de publicatie van de begroting voor 2017. Vorig jaar ging het ministerie uit van een afroming van de reserves met 1,5 miljard euro. Dat was te pessimistisch. Uiteindelijk hebben de verzekeraars 1,9 miljard afgedragen. Daarnaast  houdt het ministerie deze keer rekening met 300 miljoen euro lagere bedrijfskosten en kosten van beleggingen bij de verzekeraars. 

Premiestijging
Het kabinet heeft eerder al laten weten een stijging van de premie met 3,50 euro per maand te verwachten. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geeft aan dat de komende maanden duidelijk zal worden of de ramingen 'reëel zijn'. De verzekeraars hebben tot 19 november de tijd om de premie voor volgend jaar bekend te maken.    

Eigen risico
Het verplicht eigen risico blijft volgend jaar gehandhaafd op 385 euro per jaar en dat brengt in totaal 3,18 miljard euro op. Opvallend is dat in de meerjarenraming staat dat dit bedrag zal oplopen tot 3,8 miljard in 2021. De gemiddelde volwassene zal volgend jaar 13 euro meer kwijt zijn aan zorg dan dit jaar. Het saldo van WLZ-premie, ZVW-premies, eigen betalingen en zorgtoeslag zal uitkomen op 5347 euro.

Eén reactie

 • Mr. R. M. Dalmijn, arts

  Nu een ieder een beetje de Militaire Historie onder de knie begint te krijgen; immers de ouderenzorg het Srebrenica van de zorg, grijpen we door naar het fenomeen dat de Krijgsmacht op slopershoogte bracht ; vredesdividend.
  Met een vergelijkbaar mechanisme, meer opdrachten , minder uitrusting en minder uitgeruste manschappen.
  Ook hier een onderbetaalde werkvloer ( op een enkele uitzendkracht van €120.000 bruto per jaar na , nota bene een niveau 4) en voor de zorg als toetje een cascade aan interne en externe toezichthouders en financiers. Opvallend is wel dat de kilheid uit de inspectie is geraakt na de door de hyperige politici geforceerde lijst ,zijn beperkingen blijkt te kennen.
  Misschien moet de immer opgewekte Minister eerst eens met de DNB en de zorgverzekeraars bijpraten om vervolgens de omvang van het basis pakket eens tegen het licht te houden.
  Zie uit naar de entree van de 9 maanden geleden aangekondigde lekeninspecteurs. Ik ben daar somber over. Een rondgang mijnerzijds langs electromagnetische bakens en flexbureaux toonde een totaal verdampte belangstelling voor dit fenomeen. Overigens ook van de zijde van de diverse initiatief nemende partners.

Of registreer u om te kunnen reageren.