Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kapitaaleisen belemmeren concurrentie zorgverzekeraars

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Hoge kapitaaleisen en de beperkte mogelijkheden om hieraan te voldoen, beperken toetreding en concurrentie van zorgverzekeraars.
hoogspringer.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Dit concludeert de Autoriteit Consument & Markt in haar studie naar toetredings- en groeidrempels op de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt.

Concurrentie
Volgens Henk Don, bestuurder ACM, krijgen zorgverzekeraars te weinig ruimte om hun winst in te kunnen zetten. Als zij vrij zouden zijn om zelf te bepalen wat zijn met hun winst doen,  zou dat de concurrentie ten goede komen. ACM: ‘Concurrentie heeft een positief effect op de  toegankelijkheid, kwaliteit, doelmatigheid en betaalbaarheid van de zorg. Effectieve concurrentie tussen zorgverzekeraars stimuleert hen om betere en goedkopere zorg in te kopen. Daarvan profiteren verzekerden en patiënten.’

Solvency II
De belangrijkste drempels voor bestaande zorgverzekeraars en nieuwe toetreders, zijn de hoge Europese kapitaaleisen, Solvency II, en het krijgen van een vergunning van de Nederlandsche Bank. Solvency II moet verzekerden beschermen en de stabiliteit van het financiële stelsel garanderen.  Een verplichte hoeveelheid eigen vermogen, gebaseerd op het risicoprofiel van de verzekeraar, is één van de onderdelen.

Kapitaaleisen
De ACM vraagt zich af of de Europese eisen niet onnodig hoog zijn. Het is voor de ACM niet duidelijk hoe het faillissement van een zorgverzekeraar kan leiden tot grote instabiliteit van het financiële systeem. De verwevenheid van zorgverzekeraars met het financiële systeem is beperkt en de kans op besmetting bij liquiditeitsproblemen relatief laag. Het waarborgen van de financiële stabiliteit is daarom geen sterke rechtvaardiging voor kapitaalregulering van zorgverzekeraars.

Zorgverzekeraars
Tegelijk worden zorgverzekeraars beperkt in hun mogelijkheden om aan deze eisen te voldoen, zo constateert de ACM. Zorgverzekeraars ervaren maatschappelijke en politieke druk om winsten zoveel mogelijk terug te geven door premieverlagingen. Inzet van winst voor premieverlaging heeft als consequentie dat deze winst niet is te gebruiken voor het vergroten van het kapitaal en daarmee de mogelijkheid om later meer klanten aan te trekken. Ook kan een zorgverzekeraar de teruggegeven winst zo niet investeren in de ontwikkeling van betere zorg.

De Nederlandsche Bank
Een nieuwe toetreder heeft een vergunning nodig van DNB. Het vergunningensysteem bestaat in Nederland om de klanten van financiële ondernemingen te beschermen tegen een faillissement en tegen frauduleus gedrag. Deze drempel is volgens de ACM onnodig hoog omdat DNB tot op heden relatief weinig openbare informatie geeft over het vergunningsproces en de eisen waaraan moet worden voldaan. Dit kan leiden tot hogere kosten voor de toetreder en een langere doorlooptijd van de aanvraag. ACM: ‘Zonder afbreuk te doen aan de inhoudelijke criteria voor een vergunning, kan deze drempel worden verlaagd door verbetering van de openbare informatie.’

Wetsvoorstel winstuitkering
Het initiatiefwetsvoorstel dat vanaf 1 januari 2018 ‘alle zorgverzekeraars onder alle omstandigheden’ moet verbieden om winst uit te keren maakt aantrekken van kapitaal nog moeilijker, zo stelt de ACM. ‘Een kapitaalverschaffer wil immers een redelijke vergoeding op zijn geïnvesteerde vermogen ontvangen. Krijgt hij die niet, dan zal hij niet in de Nederlandse zorgsector investeren.’ 

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.