Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘28 procent ziekenhuiszorg kan naar eerste lijn’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ongeveer 28 procent van de medisch-specialistische zorg, 14 procent van de omzet, kan ook buiten de muren van het ziekenhuis plaatsvinden.
Geld doorgeknipt.Enrico Bonfanti.jpg
Foto: Enrico Bonfanti

Dit stellen onderzoekers van SiRM en Twynstra Gudde in opdracht van de ACM.

Substitutie
Het zijn vooral behandelingen voor oogheelkunde, orthopedie, kno, dermatologie, reumatologie, plastische chirurgie en chirurgie die zich voor substitutie lenen. De onderzoekers zien deze als productmarkten. Een groot deel van deze zorg wordt al aangeboden door zbc’s. Voor chirurgie zijn dat niet complexe operaties, bij spataderen, aambeien en goedaardige huidgezwellen.

Ziekenhuisafhankelijk
Ongeveer 51 procent van de behandelingen, 49 procent van de omzet, hangt te veel samen met de rest van het ziekenhuis om te kunnen verplaatsen. Deze zijn ingedeeld in elf clusters. Of dit ook aparte productmarkten kunnen zijn, hangt af van de schaalgrootte en de mogelijkheid om de benodigde voorzieningen extern in te kopen.

Indeling
De clusters zijn ingedeeld naar specialisme. Twee clusters met obstetrie & gynaecologie, met uitzondering van oncologie, en kindergeneeskunde. Vijf clusters met beschouwende specialismen inwendige geneeskunde, neurologie, cardiologie, mdl en longgeneeskunde. Een cluster met mdl gekoppeld aan oncologische diagnostiek, een cluster met urologie en twee clusters met interne geneeskunde en chirurgie.

ACM
Bij de beoordeling van fusies en samenwerkingen in de ziekenhuissector bakent de ACM de productmarkt af. De autoriteit hanteert tot nu toe een indeling in algemene klinische ziekenhuiszorg, algemene niet-klinische ziekenhuiszorg en topzorg. Met het oog op een mogelijk andere indeling die beter past, heeft de ACM onderzoek laten uitvoeren door SiRM en Twynstra Gudde. Zij analyseerden voor hun onderzoek gegevens uit 2014.

Dossier Concentratie en Netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.