Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Diabeteszorg moet uit het eigen risico’

Diabetesvereniging Nederland (DVN) wil dat het eigen risico voor de diabeteszorg wordt teruggegeven. De kosten hiervan kunnen zorgverzekeraars financieren uit meer persoonsgerichte, doelmatiger diabeteszorg. Een win-win situatie voor patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars, aldus DVN.
diabetesFotolia400.jpg

Het verplicht eigen risico is bedoeld om zinnig en zuinig zorggebruik te stimuleren, doordat je de zorgkosten voelt in je eigen portemonnee. ‘Maar bij mensen met diabetes werkt dit niet zo: zij zijn meestal aan het begin van het jaar die 385 euro al kwijt’, schrijft de DVN. ‘Mensen met diabetes hebben structureel zorg nodig. Dat is geen keuze. Het eigen risico is voor hen dus geen financiële prikkel.’

Doelmatigheid
De vereniging wil de structurele kosten die mensen nu eenmaal móeten maken voor hun diabeteszorg uitgesloten worden van het eigen risico. Zorgverzekeraars hebben die mogelijkheid nu al, maar doen dat in de praktijk vrijwel nooit. ‘Niet terecht’, zo stelt directeur Olof King van de vereniging. ‘Want mensen met diabetes zijn voor zorgverzekeraars een grote en aantrekkelijke groep verzekerden. En er valt nog heel wat gezondheidswinst te boeken: daar profiteert zowel de verzekerde als de zorgverzekeraar van.’ King daagt zorgverzekeraars daarom uit om samen met hen en met zorgverleners deze doelmatigheidswinst te realiseren. De Diabetesvereniging wil snel concrete afspraken maken over de beste diabeteszorg.

Risicoverevening
Het is voor zorgverzekeraars van belang dat zij geen voorspelbaar verlies lijden op hun verzekerden. Om die reden worden zorgverzekeraars gecompenseerd voor de meerkosten van verzekerden die veel zorg gebruiken, de zogenaamde risicoverevening. Het algemene beeld was dat het voor zorgverzekeraars financieel onaantrekkelijk is om chronisch zieken te verzekeren, omdat zij voor deze groep ondergecompenseerd worden. ‘Recent onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam (Risicoverevening 2016)  toont echter onomstotelijk aan dat zorgverzekeraars gemiddeld voldoende geld ontvangen voor mensen met diabetes’, stelt King. Volgens het rapport zijn verzekerden met diabetes daardoor juist financieel aantrekkelijk voor zorgverzekeraars. Het is lonend wanneer zij op deze doelgroep een besparing op de zorgkosten weten te realiseren.

Wynand van de Ven
Wynand van de Ven, hoogleraar gezondheidseconomie, stelt: ‘Tien procent doelmatigheidswinst levert op de lage kosten van een jonge gezonde verzekerde een gemiddelde besparing op van minder dan 100 euro per jaar, maar op de hoge kosten van een verzekerde met diabetes ruim 600 euro per jaar. Deze doelmatigheidswinst kunnen zorgverzekeraars gebruiken om het eigen risico terug te geven aan hun diabetespatiënten.’

Minister Schippers
Het voorstel om diabeteszorg uit het eigen risico te halen past bovendien bij de ambities van minister Schippers. Zij riep in de brief ‘Kwaliteit loont’ zorgverzekeraars op om voor chronisch zieken aantrekkelijke polissen te ontwikkelen met een lager eigen risico. DVN-directeur Olof King: ‘Wanneer horen we de eerste reclamespot van een zorgverzekeraar met de belofte: wij kopen de beste diabeteszorg in, tegen een zeer aantrekkelijke premie? Als het aan ons ligt nog dit jaar.’

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.