Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Recordaantal fusies en overnames in zorg

Het aantal fusies en overnames in de gezondheidszorg blijft toenemen. Met in totaal 81 transacties is in 2016 weer een nieuw record gevestigd. Dit nadat in 2015 met 73 fusies en overnames het aantal transacties al hoger was dan ooit in de Nederlandse gezondheidszorg. Dat blijkt uit een marktanalyse van Boer & Croon.
equity400.jpg

Uit de jaarlijkse marktanalyse van Boer & Croon Corporate Finance (BCCF) blijkt dat de fusie- en overnametransacties in de zorg het afgelopen jaar zichtbaar is toegenomen. Die groei zit hem in 2016 met name in de verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg, met een toename van 11 naar 19 transacties. In de GGZ steeg het aantal transacties van 6 in 2015 naar 9 in het afgelopen jaar. Ook in de kern van de zorg nam het aantal overnames weer toe, van 40 in 2015 naar 43 in 2016. In totaal was er met fusies en overnames in de zorg in 2016 naar schatting 2,2 miljard euro gemoeid.  

Faillissementen
Dagmar Enklaar, partner en Healthcare specialist bij BCCF, noemt met name de stijging van het aantal transacties in de thuiszorg, kraamzorg, mondzorg en GGZ opvallend. ‘De transacties in de thuiszorg zijn over het algemeen veroorzaakt door faillissementen, onder meer van spelers als TSN en Senior Assist. Binnen de kraamzorg is het vooral de druk op tarieven en investeringen die zorgt voor een toename. Schaalvergroting is dan het gevolg. Binnen de sector mondzorg veroorzaakt ketenvorming, vaak gesteund door durfinvesteerders, de toename van het aantal transacties’, aldus Enklaar.

Leveranciers
Zij verwacht dat in 2017 het aantal transacties in de toelevering van de zorg en bij overige zorgaanbieders onverminderd groot zal blijven. ‘De sector zorgtoelevering is nog erg gefragmenteerd, met slechts enkele grote spelers. Wel zal in een aantal deelmarkten consolidatie optreden, met name bij toeleveranciers van hulpmiddelen, disposables en instrumenten. Verder zal de mondzorg een aanhoudende stijging van het aantal transacties veroorzaken bij de overige zorgaanbieders’, voorziet Enklaar.

Privaat kapitaal
Het aantal deals door private equity is afgelopen jaar met 33 procent gedaald, van 33 naar 20. ‘Deze durfinvesteerders hebben momenteel relatief veel fondsen beschikbaar voor investeringen, maar het aantal geschikte transacties blijft qua omvang en focus vrij schaars. Daardoor zal het aantal transacties door private equity in 2017 redelijk stabiel blijven. Het aantal transacties door strategische partijen nam wel toe in 2016. Veel partijen verkopen hun niet-kernactiviteiten om zich te kunnen toeleggen op hun core business.’

Dossier concentratie en netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.

Overnames
De marktanalyse van BCCF noemt een aantal opvallende transacties en partijen. Zo nam Sonova de gehoorapparatenwinkelketen AudioNova over van HAL Investments voor 830 miljoen euro. Foreman Capital nam een meerderheidsbelang in orthopedische zorgaanbieder Penders Voetzorg. Dental Clinics nam de tandartspraktijken over van concurrent Ivory & Ivory. Medtronic nam een meerderheidsbelang in de Obesitas Kliniek en Naviva Kraamzorg maakt voortaan deel uit van het Zorg van de Zaak Netwerk. Investeerder Reggeborgh nam een belang in Prescan, dat zich toelegt op preventief medisch onderzoek. Dowload hier de marktrapportage

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.