Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS subsidieert zorg aan daklozen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het ministerie van VWS heeft een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen voor zorg aan onverzekerden.
dakloos2fotolia400.jpg
Foto: fotolia

Dat laat minister Schippers in een Kamerbrief weten.

Medisch noodzakelijk
De subsidie wordt verleend als de zorg medisch noodzakelijk is en de kosten niet op de onverzekerde persoon kunnen worden verhaald. De subsidieregeling wordt uitgevoerd door het CAK. Zorgaanbieders moeten kunnen aantonen dat zij door het verlenen van de zorg inkomsten derven. Zij moeten de verleende zorg binnen 24 uur melden bij de GGD in de regio. Ziekenhuizen en ggz-instellingen moeten binnen drie maanden na afloop van het kwartaal waarin de dbc is gesloten hun aanvraag bij het CAK indienen.

Verwarde personen
De regeling maakt deel uit van het plan van aanpak voor verwarde personen. Een deel van deze kwetsbare groep is onverzekerd en dat levert problemen op voor de toegang tot de zorg. Mensen zijn onverzekerd omdat ze zich niet willen verzekeren, uit onbekendheid, omdat ze het vergeten zijn of omdat ze het niet begrijpen en niet in staat zijn om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Straatdokters, apothekers, huisartsen en andere zorgaanbieders verlenen deze zorg nu gratis of ontvangen een vergoeding van derden. Bij ziekenhuizen kan het om aanzienlijke bedragen gaan.

Geen misbruik
Het ministerie beperkt de regeling tot zorg aan onverzekerde verzekeringsplichtigen en gaat niet op voor mensen die zich met opzet niet verzekeren. Ook mag er geen ‘aanzuigende werking’ uitgaan op zorgzoekers uit andere landen die met het oog op ‘gratis’ zorggebruik naar Nederland zouden komen. Het kabinet 

Gemeente
Door de melding aan de GGD wordt een gemeente geïnformeerd  over de verleende zorg. Het is de bedoeling dat de gemeente zich vervolgens inzet om de onverzekerde persoon te begeleiden in het aanvragen van een verzekering. Aan mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats heeft kunnen gemeenten een briefadres verstrekken en indien nodig aanvullende voorzieningen aanbieden, zoals een uitkering, schuldhulpverlening en ondersteuning bij het zoeken naar werk of een woning.

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.