Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ziekenhuizen mogen 1,6 procent groeien

De ziekenhuizen mogen volgend jaar bijna 300 miljoen extra uitgeven. Dat hebben het ministerie van Volksgezondheid en vertegenwoordigers van de zorgverzekeraars, de ziekenhuizen, de medisch specialisten en de patiënten vrijdag afgesproken. De zorguitgaven mogen officieel zelfs met ongeveer 340 miljoen stijgen, maar omdat er nog wat eerder afgesproken bezuinigingen moeten worden doorgevoerd, blijft daarvan in de praktijk een kleine 300 miljoen over.
groeifotolia400.jpg

De totale uitgaven in de medisch-specialistische zorg mogen in 2018 landelijk met 1,6 procent groeien. De afgesproken groei is 1,6 procent, maar met inachtneming van nog openstaande taakstellingen uit het verleden komt die neer op effectief 1,4  procent.

Zorgakkoord
Het zorgakkoord, dat bedoeld is om de zorgkosten niet uit de hand te laten lopen, was nodig omdat het vorige afliep. De vorige overeenkomst was voor meerdere jaren, maar omdat er een nieuw kabinet in de steigers staat, zijn nu slechts afspraken gemaakt voor een jaar. Staatssecretaris Martin van Rijn sloot het akkoord vrijdag namens minister Edith Schippers, voor wie hij waarneemt zolang zij de kabinetsformatie in goede banen moet leiden.

Stakeholders
De afspraken zijn gemaakt tussen het ministerie van VWS, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Patiëntenfederatie Nederland, Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), Federatie Medisch Specialisten (FMS), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN).

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.