Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

De Drie Notenboomen: ‘Pgb is fantastische uitvinding’

Redacteur Zorgvisie
Het pgb is een geweldige uitvinding waar de Nederlandse overheid trots op mag zijn. Het terugschroeven ervan, zoals de Technische Werkgroep Beheersinstrumentarium Zorguitgaven onlangs in een rapport adviseerde, zou dan ook niet goed zijn.
Bestuur-ouderenzorg-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Dat schrijven Loek Winter, Willem Holleman en Anke Blokhuis, de directie van De Drie Notenboomen, in een brief over het persoonsgebonden budget (pgb). De zorgorganisatie voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking reageert in de brief op het rapport ‘Zorgen voor gezonde groei’ van de Technische Werkgroep Beheersinstrumentarium Zorguitgaven. Daarin werd onder meer het advies gegeven om het pgb terug te schroeven, omdat het zijn oorspronkelijke doel volgens de werkgroep voorbij is gegaan. Een groot deel van de budgethouders gebruikt het geld namelijk om zorg in te kopen bij kleinschalige wooninitiatieven. Volgens de schrijvers moet het kabinet die als reguliere zorg beschouwen en kan het pgb dus worden teruggeschroefd.

Pgb als enige vehikel
Winter, Holleman en Blokhuis zijn het niet eens met dat advies en eisen het recht dat ze naar eigen zeggen hebben om mensgerichte zorg te kunnen bieden en te kunnen krijgen. ‘In onze kleinschalige wooninitiatieven wordt het pgb immers gebruikt als een financieel vehikel om te kunnen vernieuwen en om oplossingen te bieden voor de reële behoefte van de zorgvrager’, schrijven ze in hun brief. ‘Het biedt een zorgvrager de kans om expliciet te kiezen voor een bepaalde zorgaanbieder, en om aan te duiden en af te spreken wat je voor je geld wil en kan krijgen.’

Jaloezie rondom pgb
Volgens de directie bestaat er een ‘institutionele jaloezie’ ten opzichte van organisaties die pgb-gefinancierde initiatieven hebben ontwikkeld. ‘Ridicule voorwendselen zoals torenhoge kosten voor bewoners en een compleet gebrek aan kwaliteitszorg en –bewaking horen we meermaals over de lippen gaan’, schrijven de drie. Ze noemen het kant en klare nonsens. ‘De grootte van het pgb is immers structureel lager dan de kostprijs voor dezelfde zorg in een reguliere instelling, en het lukt ons om voor dit bedrag zorg te organiseren.’

Pgb niet terugschroeven
In het rapport van de werkgroep is volgens Winter, Holleman en Blokhuis geen rekening gehouden met de organisaties die op basis van het pgb zorg verlenen. ‘Als de adviezen over het pgb uit het rapport zouden worden uitgevoerd door het nieuwe kabinet, dan maakt de Nederlandse zorgwereld een regelrechte reis naar het verleden en  is het terug naar af. Dat staat haaks op het wereldwijde koploperschap van Nederland op het vlak van zorgvernieuwing en mag dus ook niet gebeuren.’

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beter nog: bouw de Zorg in Natura af en ga naar een volledig PGB en ongecontracteerd systeem. Dat zou enorme bezuinigingen opleveren. Alleen overheden, verzekeraars, etc. zijn dan bang dat ze hun controle kwijtraken …

  3. Wat weet een werkgroep nu van de zorg in Nederland? Waarom zitten alle thomashuizen in Nederland al vol vordat ze open gaan?Omdat men erg ontevreden is over de zorg in Nederland zoals ie er nu is en was, zonder PGB!! Ook bij Zorgkantoren zijn ze tegen het PGB. Volgens hun zeggen omdat de klanten klagen dat er zoveel administratie aan vast zit. Andere redenen kunnen ze niet bedenken. Deze administratie wordt overigens in zijn geheel veroorzaakt door de overheid. Omdat ze constant veranderen, grove fouten maken en graag de baas willen zijn. Met PGB zijn ze dat niet. In plaats te kijken naar het resultaat kijken ze liever naar hun eigen behoefte. Na 15 PGB is er nog niets veranderd bij de Overheid. Ze weten nog steeds niets en zijn als de doods dat ze er geen grip op hebben. Dan maar liever een slecht proces en slechte zorg. Zolang ze maar de baas zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.