Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Erasmus MC mag ADRZ overnemen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Autoriteit Consument & Markt keurt de overname goed van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes en Vlissingen door het Erasmus MC in Rotterdam.
admiraal-de-ruyter-ziekenhuis.vierkant.jpg

In december vorig jaar gaf de NZa al toestemming.

Geen concurrentie
De ACM concludeert na onderzoek dat de patiënten van het Erasmus MC en het ADRZ voor algemene ziekenhuiszorg uit verschillende gebieden komen. Patiënten uit Midden-Zeeland kiezen vooral voor het ADRZ als ziekenhuis in de buurt en gaan niet naar Rotterdam. Andersom kiezen patiënten uit Rotterdam niet voor het ADRZ in Midden-Zeeland. De ziekenhuizen concurreren niet met elkaar en daardoor verandert er weinig in de keuzemogelijkheden van de consument.

Stakeholders
Zorgverzekeraars, cliëntenraden en patiëntenorganisaties zijn overwegend positief over de overname. Zij verwachten een kwaliteitsimpuls en een verbetering van de financiële situatie bij het ADRZ. In 2014 verloor het ziekenhuis 13,3 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Claudia Brandenburg vertelde twee jaar geleden aan Zorgvisie dat het ziekenhuis te lage prijzen had onderhandeld met zorgverzekeraars. Zij probeerde toen betere contracten te sluiten om uit het financiële dal te komen. Het ADRZ had toen al zeven jaar liquiditeitsproblemen en stond al even lang onder bijzonder beheer van de banken. 

Erasmus MC
Het Erasmus MC is het grootste academisch centrum van Nederland. De ACM heeft onderzocht of de onderhandelingspositie van zorgverzekeraars door de overname verzwakt, waardoor ze wellicht minder scherp kunnen inkopen op prijs en kwaliteit. De ACM vindt het risico hierop beperkt.

Topzorg
Voor topzorg reizen patiënten uit Midden-Zeeland wél naar het Erasmus MC. Het ADRZ biedt geen topzorg aan en verwijst de meeste patiënten door naar het Erasmus MC. De ACM heeft onderzocht of een toename van het aantal doorverwijzingen vanuit het ADRZ naar het Erasmus MC risico’s oplevert voor concurrerende ziekenhuizen. De ACM stelt vast dat deze effecten beperkt zijn. Bovendien mogen patiënten altijd kiezen naar welk ziekenhuis zij willen worden verwezen.

Prijsplafond
Het prijsplafond dat het ADRZ is opgelegd, blijft bestaan. Het ADRZ is het enige ziekenhuis met een prijsplafond. Dit is na de fusie in 2010 opgelegd. In 2012 ondernam het ADRZ al pogingen van het prijsplafond af te komen, maar dat is dus niet gelukt. De ACM is nog steeds van mening dat het ADRZ als enige ziekenhuis in Midden-Zeeland een dominante positie heeft en hiermee wil de autoriteit voorkomen dat het ziekenhuis te hoge prijzen vraagt. 

Reactie ADRZ
Claudia Brandenburg is blij dat de fusie nu definitief doorgang kan vinden. ‘Door de samenwerking kunnen bijvoorbeeld academische experts vroegtijdiger worden geraadpleegd, kunnen patiënten met complexe problemen snel worden doorverwezen en behandeld, maar kunnen patiënten die ‘klaar’ zijn in het Erasmus MC ook weer snel naar hun vertrouwde ziekenhuis. De Zeeuwse patiënten houden dus zo veel mogelijk hun zorg dicht bij huis.’

Reactie Erasmus MC
Bestuursvoorzitter Ernst Kuipers: ‘Medisch specialisten in het ADRZ kunnen indien gewenst vroegtijdig advies inwinnen bij onze academische experts. Op dit moment hebben sommige van onze specialisten ook al spreekuur in Zeeland, waaronder reumatologen, neurochirurgen, vasculaire internisten, dermatologen en cardiologen. Patiënten kunnen snel worden doorverwezen voor academische zorg en specialisten van het Erasmus MC en ADRZ gaan samen zorgpaden en protocollen vaststellen.’ 

Dossier Concentratie en Netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Lees meer >>

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.