Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verpleeghuizen in actie tegen verdeling 100 miljoen

Leden van brancheorganisatie ActiZ zijn het grondig oneens met de manier waarop zorgkantoren de extra honderd miljoen euro voor verpleeghuizen uitkeren. De regeling is nodeloos bureaucratisch en onrechtvaardig. ActiZ pleit voor een eenvoudige verdeling van het geld via een tariefsverhoging.
thumbsdownfotolia.jpg

Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn heeft 13 januari incidenteel 100 miljoen euro vrijgemaakt voor de kwaliteitsverhoging van verpleeghuiszorg in 2017. De regeling om van dit geld gebruik te kunnen maken is deze maand opengesteld door zorgkantoren, maar stuit op kritiek van zorgorganisaties. Vice-voorzitter Jacqueline Joppe van ActiZ: ‘Los van het feit dat het jammer is dat dit slechts om incidenteel geld gaat en niet om structureel geld, is de kwaliteit van de regeling slecht. Dat komt waarschijnlijk omdat zorgorganisaties niet uitgenodigd zijn om mee te denken over hoe de regeling er uit is komen te zien.’

Slechte huizen
In de regeling maken enkel organisaties met een dringend kwaliteitsvraagstuk aanspraak op het extra budget. Goed functionerende huizen maken geen aanspraak. Tot uiterlijk 1 mei 2017 kunnen zorgaanbieders hun aanmeldingsformulier indienen. Hieruit moet blijken dat ze een fors kwaliteitsprobleem hebben, een laag eigen vermogen en een geldig plan ter verbetering.

Controle
‘En dan komt niet alleen het zorgkantoor controleren of het allemaal klopt, ook Vilans heeft nog een controlemoment’, zegt Joppe. ‘Dat betekent dat je op z’n snelst in juli of augustus beschikking hebt over het geld en heel veel tijd en energie hebt moeten steken in de verantwoording. Het kan veel eenvoudiger. Bijvoorbeeld door de methodiek van het ‘Waardigheid en trots’ programma te hanteren. Hierbij leg je je kwaliteitsplan voor aan je verschillende adviesraden en cliëntenraden en als die akkoord zijn, gaat het naar het zorgkantoor.’

Petitie
Om toch in 2017 aan de slag te kunnen met kwaliteitsverbetering ziet ActiZ graag dat de huidige regeling wordt teruggedraaid en dat het budget als een gewone tariefverhoging aan álle instellingen wordt uitgekeerd. Een petitie hiervoor is in een paar dagen al door veertig procent van de intramurale leden van ActiZ ondertekend. Joppe: ‘Als je het budget over alle instellingen verdeelt heb je weliswaar niet veel geld per instelling. Maar bijvoorbeeld wel net genoeg voor een extra FTE of twee. Dat is wel direct een concrete stap.’

Miljarden
Joppe hoopt op structureel extra geld van een nieuw kabinet voor kwaliteitsverbetering van verpleeghuizen. ‘De NZa heeft berekend dat hiervoor tussen 1,2 en 3 miljard nodig is. De verdeling hiervan moet wel op een veel betere manier dan de methodiek die nu gekozen is.’

Dossier kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • hhans

    Geef ons mantelzorgers voor een poosje de macht, Zeker weten dat het op de kortst mogelijke termijn voor elkaar is.

Of registreer u om te kunnen reageren.