Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zilveren Kruis wil dat kabinet ingrijpt in pgb

Zilveren Kruis roept een nieuw kabinet op om in te grijpen in het persoonsgebonden budget. ‘Er moeten keuzes worden gemaakt om het pgb houdbaar te houden’, aldus directievoorzitter Norbert Hoogers.
Norbert-Hoogers450_Lucien-Souisa.jpg
Foto: Lucien Souisa

De grootste zorgverzekeraar van het land constateert dat ze geen mogelijkheden heeft om maatregelen te nemen als de rechtmatigheid van betalingen in het geding is. Bij 20 procent van de 12.000 pgb-houders in de zorgkantoorregio’s van Zilveren Kruis is sprake van onregelmatigheden. Bij ongeveer 1000 cliënten gaat het om minderjarige budgethouders waarvan de elders uitgevoerde administratie niet klopt maar waar het lastig is om geld terug te vorderen. ‘Het gaat om tientallen miljoenen euro’s aan vorderingen’, aldus Hoogers. Daarnaast zijn er 1000 gevallen waar aanbieders rommelen met geleverde zorg of met declaraties. Ook daar staan vorderingen uit waarop moet worden afgeboekt.

Onder het budgetplan uit
Een andere ergernis van de verzekeraar is dat zorgaanbieders het pgb gebruiken om onder het budgetplafond in de WLZ uit te komen. ‘Ze switchen naar het pgb en dan zie je zelfs gevallen dat de zorgaanbieder de administratie van het pgb overneemt. Dan moet je je echt afvragen of dit de bedoeling is van het pgb’, aldus Hoogers.
De directievoorzitter van Zilveren Kruis signaleert dat de controle op malafide zorgaanbieders te kort schiet. ‘Een frauderende zorgaanbieder die op basis van pgb’s werkt, kan zo weer in een andere regio beginnen. Het is gemakkelijker je als nieuwe zorgaanbieder te vestigen dan op te treden als gastouder. De laatste moet een verklaring van goed gedrag laten zien.’
Hoogers stelt voor om de beheerder van een pgb hoofdelijk aansprakelijk te kunnen stellen en hij wil dat de integriteit van zorgaanbieders op een of andere manier kan worden getoetst. ‘Direct na de keuze voor een pgb zou er begeleiding kunnen komen vanuit het zorgkantoor.' Ook voelt hij voor een verbod op het uitbesteden van de administratie aan een administratiebureau.

Gerommel in de wijkverpleging
In de wijkverpleging heeft de zorgverzekeraar eveneens te maken met gerommel. ‘Tweederde van de nieuwe partijen in de wijkverpleging zou niet door een integriteitstoets komen. Er zitten criminelen achter’, aldus directeur Zorginkoop Olivier Gerrits. Als voorbeeld noemt hij relatief jonge cliënten die op papier twee tot driemaal zoveel zorg ontvangen als oudere cliënten. ‘Dan weet je dat er iets niet klopt.’ In een aantal gevallen is aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. In de gebieden waar Zilveren Kruis pilots wijkverpleging uitvoert, zoals in Utrecht, lopen gesprekken met de deelnemende zorgaanbieders die te goedertrouw zijn maar nu omzet mislopen.

Gerelateerde tags

6 reacties

 • P.Koster

  Kijk ik snap dat fraude bestreden moet worden, maar ga nou niet het PGB weer bestrijden. Het borgverhaal is nu alleen nog maar complexer geworden, door mensen die zijden dat er fraude gepleegd werd destijds. Wat bleek dat de fraude maar een fractie was, (zeker vergeleken met de woontoeslagfraude en andere maar niet te benoemen stommiteiten van ons kabinet) maar omdat de zorg nu zo vaak in het nieuws komt richten juist deze frauduleuze zaken zich steeds meer hier op. Zelf heeft deze meneer ook een riant salaris en een onkosten vergoeding van dik een 100.000 euro, en gaat de PGB houders even onder vuur nemen.
  Fraudecontrole OK, maar ga niet nog meer druk leggen bij deze gezinnen die netjes alle contracten proberen rond te krijgen. Laten ze eerst maar eens kijken naar de gemeentes waar heel veel geld aan overschotten van zorggelden weer "legaal" herbesteed mag worden aan andere doeleinden. Vele ZZP-ers in de zorg die geen contract meer kunnen krijgen maar wel goede zorg en kennis hebben zijn daarmee de nek omgedraaid. Veel instanties zijn kapot bezuinigd, waar vele juist baat bij hadden. En waarom, omdat men ook dit soort dingen riep zonder fictief bewijs om hoeveel fraudezaken het ging, en men ging rigoreus het roer omgooien....

  BRON SKIPR enkele jaren geleden:
  Norbert Hoogers, rvb-voorzitter van Zilveren Kruis, had als basissalaris ruim 263 duizend euro. Inclusief onkostenvergoeding en pensioenpremie bedroeg zijn jaarinkomen 367 duizend euro.

 • Schalk

  "Een andere ergernis van de verzekeraar is dat zorgaanbieders het pgb gebruiken om onder het budgetplafond in de WLZ uit te komen. ‘Ze switchen naar het pgb en dan zie je zelfs gevallen dat de zorgaanbieder de administratie van het pgb overneemt. Dan moet je je echt afvragen of dit de bedoeling is van het pgb’, aldus Hoogers. " Bijzondere uitspraak, die mij de vraag ontlokt: Waar zou het nu over moeten gaan: de wens van de cliënt om zorg te ontvangen bij een bepaalde zorgaanbieder of de wens van het zorgkantoor...

 • Simon de Waal

  Natuurlijk moet er oog zijn voor misstanden in het PGB, maar hebben ze de Zorg in Natura wel eens doorgelicht? De marktwerking en de betaling per verrichting leidt tot de prikkel om over te behandelen. Ik heb zelf ook zorg in natura gehad en kreeg nooit de zorg die geïndiceerd was en de facturen waren niet of lastig te checken. Ik heb sinds 2010 een PGB en elke factuur wordt door mij persoonlijk bekeken en geaccordeerd. Bovendien heb ik heldere afspraken met mijn zorgverleners die ik regelmatig evalueer.

 • m.vanlenthe

  Het Zilveren Kruis moet zich schamen: weer ageren tegen het enige wat chronisch zieken en gehandicapten nog een klein beetje regie over hun leven geeft en hun gevoel van eigenwaarde in stand houdt. Ja, het is lastiger voor verzekeraars dan alleen met grote spelers te maken te hebben. Maar waar gaat het nu eigenlijk om? Om het systeem, de financieen of de mensen waar deze beide voor bedoeld zijn?

 • glmbots

  Een hoop harde woorden maar geen schijn van bewijs.... Is Zilveren kruis wel zo bonafide?

 • Anton Maes

  Het kabinet heeft al 4 jaar geprobeerd in te grijpen bij de PGB. En dat is niet gelukt. Hopelijk beter met het te bouwen pgb-portaal! Ook in 2012 al meldingen van frauderende zorgaanbieders pgb (rapport FIOD/Arbeidsinspectie). Hoe kan dat dan voortbestaan? Bron vermeende "gerommel" bij wijkverpleging gebaseerd op ervaring Utrecht? Maar daar is de wens van burgers blijkbaar niet meegenomen bij de verdeling wijken tussen aanbieders en ZK (pilot populatiebekostiging). Kom met bewijzen, pak fraudeurs aan. En wat gaat ZK/overheid doen met de bijdrage van burgers na bewezen fraude (pgb-wijk)?

Of registreer u om te kunnen reageren.