Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kwaliteit speelt te kleine rol bij zorginkoop ggz’

Redacteur Zorgvisie
Kwaliteit speelt ten onrechte een kleine rol bij de zorginkoop van de curatieve ggz. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.
Van Rijn Groot.jpeg
Foto: Martin van Rijn

In de brief geeft de staatssecretaris antwoord op vragen die verschillende politieke partijen stelden naar aanleiding van een rapport van de Algemene Rekenkamer. In dit rapport ging de Rekenkamer in op de bekostiging van de curatieve ggz. Een van de conclusies die naar voren kwam was dat de kwaliteitsgegevens die uit Rom naar voren komen nog niet betrouwbaar, volledig en vergelijkbaar genoeg zijn en daardoor nauwelijks een rol spelen bij de zorginkoop van de curatieve ggz.

Wel kwaliteit bij zorginkoop
Dat terwijl kwaliteit weldegelijk mee zou moeten worden genomen in het inkoopproces, stelt Van Rijn in zijn brief. Hij noemt een als voorbeeld de experimentele inkoopafspraken die Zilveren Kruis samen met de Depressievereniging heeft gemaakt met aanbieders van depressiezorg. Er werden daarbij 24 aanbieder met elkaar vergeleken op het gebied van kwaliteit, aan de hand van kwaliteitsindicatoren die ze zelf mochten uitkiezen. Dat leidde ertoe dat vijf aanbieders een voorkeurscontract kregen met de zorgverzekeraar. ‘Uit dit soort voorbeelden blijkt dat kwaliteitsvergelijking ook meerwaarde voor de zorginkoop kan hebben als die op een andere manier plaatsvindt dan op basis van uniforme indicatoren voor behandeluitkomsten, waarop de scores van alle zorgaanbieders 100 procent zuiver vergelijkbaar zijn.’

Verwachting andere zorginkoop
De staatssecretaris hoopt dat er in de toekomst meer zal worden gekeken naar kwaliteit bij de inkoop van curatieve ggz. ‘Mijn ambitie is dat de rol van kwaliteit bij de zorginkoop fors wordt vergroot. Ik verwacht dat de uitvoering van de ‘Agenda voor gepast gebruik en transparantie’ daar een grote bijdrage aan zal leveren’, schrijft hij. Rom als kwaliteitsmeting moet nog wel verder worden ontwikkeld, blijkt uit zijn antwoorden. Hij verwijst daarbij naar onderzoek van de Wetenschappelijke Raad van de SBG, die vooral probeert de Rom-gegevens te verbeteren op het gebied van casemixcorrectie, onderzoek doet naar de invloed van meetinstrumenten en de keuze van meetmomenten op de uitkomst van de behandeling en daarnaast de representativiteit van de Rom-data voor de hele doelgroep bekijkt.

Uitkomstenfinanciering curatieve ggz
In vragen aan de staatssecretaris benadrukte de SP dat er volgens hen vooral geen volgende fase moet worden gestart om een uitkomstenfinanciering op te starten. Van Rijn laat in zijn brief weten dat dit voorlopig in elk geval niet gaat gebeuren. ‘De bestaande indicatoren voor het meten van de behandeluitkomsten (die zijn ontwikkeld in het kader van Rom) zijn nog niet geschikt om de basis te vormen van de nieuwe bekostiging. Daarvoor zullen die dan ook niet worden gebruikt. Het eerste jaar waarin de nieuwe bekostiging zorgvuldig kan worden ingevoerd is 2020’, schrijft hij. Maar daarna zullen de partijen eerst moeten wennen aan de nieuwe bekostiging, pas als dat is gebeurd kunnen we weer aanpassingen worden gedaan. ‘De wenselijkheid en mogelijkheden van eventuele verdere doorontwikkeling naar uitkomstenfinanciering in de ggz kunnen dan worden bezien.’

Dossier zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.