Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Geld en zeggenschap oorzaak conflict Gelderse Vallei’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De bestuurscrisis in Ziekenhuis Gelderse Vallei draaide vooral om geld en zeggenschap van het medisch specialistisch bedrijf.
hermandeboon.png

Dat zegt voormalig voorzitter van de raad van toezicht Herman de Boon.  

Machtsgreep

De crisis in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede tussen de raad van bestuur en medische staf kostte bestuurders Nicolet Zeller en Dik van Starkenburg de kop. Ex-voorzitter van de raad van toezicht Herman de Boon verwijt het de nieuwe raad van toezicht dat deze niet volledig achter de raad van bestuur is gaan staan.

 

Zo kreeg het medisch specialistisch bedrijf de kans om de macht te grijpen.

Raad van bestuur

Herman de Boon is tien jaar voorzitter geweest van de raad van toezicht, tot eind 2015. Op het bestuur was niets aan te merken, zegt De Boon: ‘Wij hebben regelmatig intensieve gesprekken gevoerd met OR, Cliëntenraad, verpleegkundige en medische staf. De raad van toezicht heeft nooit aanleiding gevonden om te denken dat het niet goed ging. In tegendeel.’

Geld en zeggenschap

Het probleem draaide vooral om geld en zeggenschap, zo meent De Boon, waardoor te weinig aandacht dreigde bij de medische staf voor kwaliteit en veiligheid. ‘Toen de specialisten zich in 2015 moesten gaan formeren in een medisch specialistisch bedrijf, was het voor hen belangrijk hun ondernemerschap veilig te stellen en zich goed te positioneren. Daardoor ontstond een ingewikkelde discussie over de verdeling van inkomsten. De raad van bestuur moest het medisch specialistisch bedrijf namelijk gaan inhuren voor zorg op basis van service level agreements.’ Een ander lastig vraagstuk vormde het zorgaanbod van het ziekenhuis. Als het ziekenhuis zich vooral richt op complexe zorg en er dus zorg uit het ziekenhuis weg gaat naar bijvoorbeeld private klinieken, hoe verdeel je dan de pijn?

Msb

De raad van bestuur kreeg te maken met een msb dat bestaat uit tweederde deel van de medisch specialisten. Een derde deel van de medisch specialisten is in loondienst. Deze vormen samen de vereniging medische staf. De Boon: ‘Er ontstonden twee machtsblokken, waarbij het msb de dienstverbanders naar zich toe probeerde te trekken.’ Daarbij moesten de medisch specialisten zich ook buigen over een nieuwe organisatiestructuur. De Boon: ‘Uit de oude vereniging medische staf was altijd een lid toegevoegd aan de raad van bestuur. Na de introductie van het msb wilde de raad van bestuur een directieraad vormen met vertegenwoordigers uit de nieuwe vereniging medische staf. Met daar boven als eindverantwoordelijke de raad van bestuur. Ik vermoed dat de medisch specialisten dat als een degradatie zagen.’

Toegewijd

De Boon zegt dat de raad van toezicht op de werkvloer nooit iets heeft gemerkt van de bestuursproblemen. Hij ontmoette daar naar eigen zeggen alleen maar toegewijde mensen. Wat een rol kan hebben gespeeld, is de onervarenheid van het bestuur van het msb. ‘In het msb ontbreekt het wel eens aan bestuurlijke kennis. Bestuurlijke kennis moest vaak worden ingehuurd. Dit maakt het ook lastig voor een raad van bestuur om te onderhandelen met het msb. Als je daar een paar recalcitrante specialisten hebt zitten die hun zin willen krijgen, of dingen niet snappen, dan loert het gevaar. Als het msb nog niet in stabiele fase is met goede stabiele mensen, die weten dat je geven en nemen moet, dan kan het mis gaan.’

Governance

‘Wij hebben zijn als raad van toezicht altijd achter de raad van bestuur gaan staan. Na mijn vertrek is de invloed van het msb zo groot geworden dat raad van toezicht zich meer achter de specialisten heeft geschaard. De specialisten in dienstverband gingen met het msb mee resoneren. Op het moment dat raad van toezicht is omgeslagen, is er een adviseur aangesteld, die zei: stuur de raad van bestuur maar weg. En zo is het gebeurd. Terwijl de oorzaak ligt in het besturingsmodel.’

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

2 REACTIES

  1. Deze casus is niet alleen dramatisch, maar tevens ook leerzaam voor toezichthouders. Die moeten in moeilijke tijden koersvast durven zijn en verbindend kunnen samenwerken met de raad van bestuur. Respect voor de poging van Herman de Boon om transparant te zijn. Het zou goed zijn als de zittende RvT dit ook is.

  2. Lees alle reacties
  3. Wel, als de RvT karakter heeft, draait hij het vertrek van de RvB terug. De interim, grootgraaier in Friesland, weg en de leiding in eigen hand. Wees moedig en kom terug op eigen foute schreden. Zo niet, dan stelt deze reflectie geen moer voor!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.