Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGZ-verzekerde krijgt factuur van BrabantZorg voor wijkverpleging

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
BrabantZorg is door het omzetplafond van zorgverzekeraar VGZ heen. VGZ-klanten krijgen per 1 juni een factuur. ‘We vrezen dat we er met andere verzekeraars ook niet uitkomen.’
Geld-oudere-Fotolia_4976926_450.jpg
Foto: Fotolia

VGZ heeft in 2017 minder zorg ingekocht bij BrabantZorg dan een jaar geleden, toen de zorgaanbieder in Den Bosch en omstreken ook al botste met verzekeraars. Ook toen kochten verzekeraars in de ogen van BrabantZorg te weinig wijkverpleging in. Na lange onderhandelingen contracteerden verzekeraars in 2016 uiteindelijk bij, maar ze betaalden niet alle zorg. BrabantZorg bleef met drie ton aan onbetaalde rekeningen zitten voor zorg die wel was geleverd. Destijds had BrabantZorg contracten met ‘doorleverplicht’ afgesproken. Daardoor was de zorgaanbieder verplicht om door te gaan met zorg te leveren zonder zeker te zijn dat de uitgaven ook gedekt zou worden. Voor 2017 heeft BrabantZorg contracten met doorleverplicht geweigerd. VGZ heeft daarop het budget voor wijkverpleging verlaagd voor BrabantZorg. Vorige week meldde Adrie van Osch, lid raad van bestuur BrabantZorg, in Zorgvisie dat dit budget voor 2017 alweer op was.

Onderhandelingen VGZ en BrabantZorg lopen spaak

De afgelopen weken heeft BrabantZorg onderhandeld met VGZ over verhoging van het afgesproken budgetplafond, maar die onderhandelingen hebben niets opgeleverd. Daarom krijgen nieuwe klanten van BrabantZorg die verzekerd zijn bij VGZ per 1 juni een factuur voor wijkverpleging. Ze kunnen die weer declareren bij hun verzekeraar, maar of ze die kosten vergoed krijgen hangt af van de polisvoorwaarden. Verzekeraars vergoeden in de regel driekwart van de kosten van ongecontracteerde zorg. Dat betekent dat nieuwe klanten een kwart uit eigen zak moeten betalen. Als verzekerden geen zorg van BrabantZorg wensen, dan moet VGZ hen doorverwijzen naar zorgaanbieders die nog wel budget hebben voor wijkverpleging.

VGZ-verzekerden de dupe

Volgens BrabantZorg zijn VGZ-verzekerden de dupe van het beleid van VGZ. Van Osch verklaart in een persbericht: ‘Het is van de zotte dat mensen die wijkverpleging nodig hebben bij de zorgaanbieder van voorkeur een deel van de rekening moeten betalen omdat er sprake is van een budgetplafond. Volgens de zorgverzekeraar kunnen zij gaan “shoppen” bij een andere zorgaanbieder die het budgetplafond nog niet bereikt heeft. Terwijl in veel gevallen de wijkverpleging juist onmiddellijk moet worden ingezet. Mensen die wijkverpleging nodig hebben mogen nooit en te nimmer de dupe worden het budgetplafond.’

BrabantZorg botst ook met andere verzekeraars

Ruim 40 procent van de klanten van BrabantZorg zijn verzekerd bij VGZ. Een ongeveer even grote groep is verzekerd bij CZ. Circa 15 procent is verzekerde bij Zilveren Kruis. Ook met CZ, Zilveren Kruis en de overige verzekeraars onderhandelt BrabantZorg over verhoging van het budgetplafond. Een woordvoerder van BrabantZorg klinkt niet hoopvol over een gunstige afloop. ‘We vrezen dat we er met de andere verzekeraars ook niet uitkomen.’ Als die onderhandelingen spaak lopen, zullen ook nieuwe verzekerden van andere verzekeraars een factuur krijgen.

Onvrede over zorginkoop wijkverpleging

Onder zorgaanbieders is grote onvrede over de zorginkoop. Ze vinden dat verzekeraars te lage tarieven hanteren en te weinig zorg inkopen. Onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit toonde eerder deze week aan dat verzekeraars 300 miljoen euro op de plank laten liggen dat is bedoeld voor wijkverpleging. Uit een enquête van brancheorganisatie ActiZ onder de eigen leden bleek dat 61 procent van de zorgaanbieders tariefkortingen krijgen van gemiddeld 9 procent. Volgens accountantskantoor PwC hebben zorgaanbieders in 2016 een verlies van 149 miljoen euro geleden op wijkverpleging.

Bestuurlijk hoofdlijnenakkoord wijkverpleging 2018

ActiZ is in overleg met Zorgverzekeraars Nederland, brancheorganisatie BTN en het ministerie van VWS om een bestuurlijk hoofdlijnenakkoord wijkverpleging 2018 af te sluiten. De bedoeling is om afspraken te maken die de jaarlijkse problemen bij de zorginkoop moeten voorkomen. De verwachting is dat dit overleg binnen enkele weken wordt afgerond.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.