Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

FBTO en De Friesland in zwaar weer

Zorgverzekeraar de Friesland en FBTO hebben vorig jaar samen 53,7 miljoen euro verlies geleden. Dit komt bijna volledig op het conto van FBTO dat 52,6 miljoen euro verloor.
grafiek naar beneden.adobestock.jpg
Foto: Adobestock

Het verlies kwam niet onverwacht, zegt bestuursvoorzitter Bert van der Hoek van De Friesland in de Leeuwarder Courant.

FBTO

FBTO moest veel meer dan verwacht uitkeren aan verzekerden. De financiële reserves van FBTO kwamen daardoor eind vorig jaar onder de grens die wettelijk is toegestaan. De Friesland heeft die reserves aangevuld met een lening van 20 miljoen euro.

Schadelast

De afgelopen jaren is de schadelast bij FBTO te laag ingeschat. Die raming is begin dit jaar bijgesteld, met terugwerkende kracht tot 2015. Het gevolg is dat De Friesland de schadelast voor 2016 en dit jaar fors heeft verhoogd.

De Friesland

Naar eigen zeggen heeft De Friesland voldoende reserves om de verliezen, ook die van dit jaar, op te vangen. De laatste jaren legt de de zorgverzekeraar geld toe uit de eigen reserves om de stijging van de premies te beperken. Dat kostte De Friesland vorig jaar 11 euro per maand voor elke verzekerde. De Friesland heeft bijna 600.000 verzekerden. Samen met FBTO ligt het aantal verzekerden rond de miljoen. 

Of registreer u om te kunnen reageren.