Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omzet ziekenhuizen groeit fors

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De omzet van ziekenhuizen is in 2016 met drie procent toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van 57 jaarrekeningen door Deloitte.
Geld_iStock_20785827_LARGE.jpg
Foto: iStock

De omzet van ziekenhuizen is in 2016 met 3 procent harder gegroeid dan in voorgaande jaren, toen het hoofdlijnenakkoord de groei maximeerde op 1 procent. De kosten van ziekenhuizen zijn in 2016 met 3,5 procent toegenomen. Het gemiddelde resultaat is vergeleken met 2015 afgenomen van 2,2 procent tot 1,8 procent. De winstgevendheid staat door de hogere kosten onder druk, waarschuwt Deloitte. Als de vraag naar zorg de komende jaren blijft stijgen met 2,5 á 3 procent, zoals het CBS voorspelt, dan roept dat volgens Deloitte de vraag op wie die rekening gaat betalen: burgers, patiënten of de zorgaanbieders?

Riant eigen vermogen ziekenhuizen

Het geld dat de ziekenhuizen overhielden, voegden ze toe aan hun reserves. Het eigen vermogen groeide met 350 miljoen euro tot 4,5 miljard euro. De solvabiliteit stijgt daarmee naar 25,2 procent, terwijl 20 procent een veel gehanteerde norm is in de sector. Deloitte denkt dat verdere vermogensversterking niet echt nodig is.

Financieel gezond

Ziekenhuizen staan er in de regel financieel goed voor, stelt Deloitte. Althans de ziekenhuizen die op tijd hun jaarrekening hebben gedeponeerd. Van de 57 ziekenhuizen die dit voor 1 juni deden, waren er slechts drie die rode cijfers schreven. Uit een eerdere publicatie van Zorgvisie bleek onlangs wel dat in ieder geval twee nieuwbouwziekenhuizen vrij forse verliezen hebben geleden. Medisch Spectrum Twente en het Zuyderland kwamen door de hoge kapitaallasten uit op respectievelijk een verlies van 17 en 14 miljoen euro. Deloitte wijst erop dat ziekenhuizen die nog niet hebben gepubliceerd het gunstige beeld nog kunnen bijstellen.

Fusies en nieuwbouw verlagen resultaat

Fusies en nieuwbouw hebben vaak een negatieve impact op de financiën. Deloitte heeft de financiële prestaties van 14 juridische fusies in de periode 2010-2016 onder de loep genomen. De fusieziekenhuizen behaalden in die periode een resultaat van 2,1 procent, tegen 4,6 procent bij niet-gefuseerde ziekenhuizen. Efficiencywinst is vaak voor ziekenhuizen een argument om te fuseren, maar uit de cijfers blijkt dus niet dat dit effect ook optreedt. Binnen de gefuseerde ziekenhuizen zijn er overigens grote verschillen: van 8 procent positief resultaat tot -1,3 procent resultaat. Nieuwbouw leidt in eerste instantie tot een lager financieel resultaat. Maar ook bij de nieuwbouwziekenhuizen zijn er grote verschillen, die niet duidelijk zijn toe te schrijven aan een specifieke oorzaak.

Kostenbeheersing

Ziekenhuizen zijn constant bezig met het beheersen van kosten. Een groot deel van die kosten bestaat uit loonkosten. Die zijn in 2016 met 3 procent gestegen, terwijl het aantal fte’s niet is toegenomen. De honorariumkosten van het medisch specialistisch bedrijf laten met 6,1 procent overigens een veel forsere groei zien.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.