Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zes miljoen voor verpleeghuiszorg Rotterdam

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Staatssecretaris Martin van Rijn stelt zes miljoen euro beschikbaar om de ouderenzorg in Rotterdam te verbeteren.
geld.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Vier zorgaanbieders, Zilveren Kruis zorgkantoor, de gemeente Rotterdam en het ministerie van VWS hebben gisteren de intentieverklaring “Samen sterk 010′ ondertekend.

Ouderenzorg

Deelnemende Rotterdamse zorgaanbieders zijn Aafje, Humanitas, Laurens en Lelie zorggroep. Humanitas en Laurens stonden op de zwarte lijst verpleeghuizen. Beide instellingen stonden tot voor kort onder verscherpt toezicht. Aafje kreeg in februari dit jaar een aanwijzing van de Inspectie. Lelie Groep staat nog steeds onder verscherpt toezicht. De Rotterdamse aanpak richt zich op het meest urgente probleem: het tekort aan voldoende en gekwalificeerd personeel. De afspraken moeten er toe leiden dat er binnen vier jaar 7500 extra zorgverleners bij komen. Daarnaast krijgen meer dan 10.000 medewerkers extra training en ondersteuning. Hiermee moet de kwaliteit van de zorg verbeteren.

Centraal inkoopbureau

De inkoop en werving van personeel gaat via gezamenlijke afspraken lopen. Er  is al een centraal regionaal inkoopbureau opgericht. Ook komt er landelijke werving. Daarnaast willen de zorgaanbieders mensen met een sociale vooropleiding en opleidingsniveau 3,4 en 5 omscholen voor de zorg. Deze groep kan starten met vakantiewerk en doorstromen naar een leer-werkbaan. Niveau 2 verdwijnt niet, maar er wordt wel geprobeerd meer mensen op te leiden naar niveau 3.

HRM

Een ander plan is om de zorg buiten kantooruren te vereenvoudigen door bijvoorbeeld effectievere inzet van hoogwaardig kwalitatief personeel. De partners gaan werken met strategische personeelsplannen, versterken van het HRM en het management van de zorgaanbieders. Ook wordt het ziekteverzuim aangepakt door best-practices uit te wisselen en wordt de reden van uitstroom van personeel geanalyseerd.

Rotterdam

De partijen willen Rotterdam op de kaart zetten als stad om in de zorg in te werken,daarom zal er ook landelijk personeel worden geworven. Enige tijd terug is door de gemeente het Deltaplan onderwijs ontwikkeld en de partijen gaan met elkaar kijken welke elementen uit dit plan ook voor de Rotterdamse zorg toepasbaar zijn. 

VWS

De Rotterdamse intentieverklaring is geen resultaatsverplichting, zo laat VWS desgevraagd weten. ‘We gaan er natuurlijk vanuit dat alle ondertekenende partijen zich volop inzetten voor de afspraken, dat laten ze ook al zien.  En de gewone subsidievoorwaarden zijn daarop van toepassing.’ De subsidie geldt niet exclusief voor Rotterdam, ook andere regio’s kunnen bij VWS terecht: ‘Als andere partijen tot een vergelijkbaar plan komen, beoordelen we dat op zijn eigen merites.’

Waardigheid en trots

De zes miljoen euro die VWS heeft toegezegd om de afspraken te steunen, komt vanuit het programma Waardigheid en Trots voor verbetering van de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen. 

 

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.