Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

OM vervolgt bestuurder Vivence en accountant

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Openbaar Ministerie vervolgt bestuurder Darryl N. van Zorg Stichting Vivence in Rotterdam, zijn vriendin en de accountant vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij het vervalsen van meerdere accountantsverklaringen.
porsche.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag.

Miljoenenfraude

Accountant Jan B. zou een miljoenenfraude met zorggeld hebben gefaciliteerd. Daarnaast stellen de curatoren van Vivence zowel de accountant privé als zijn bedrijf aansprakelijk. Door de tekortkomingen in zijn controlewerkzaamheden zou hij de schuldeisers in het faillissement van ZSV hebben benadeeld. Onderzoek van Het FD wijst uit dat B. de laatste jaren bij minstens twintig zorginstellingen verspreid over het hele land de controlerend accountant was en in sommige gevallen nog is. B. was sinds de oprichting in 2007 de accountant van Zorg Stichting Vivence, een zorginstelling voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Vivence

Directeur Darryl N. gaf volgens het Openbaar Ministerie in een paar jaar tijd miljoenen euro’s zorggeld uit aan luxe vakanties, auto’s en appartementen. In feite is ZSV een familiebedrijf. Vader, moeder, neven en nichten en andere familieleden staan op de loonlijst, zonder dat de rest van het personeel dat weet. De familieleden rijden vrijwel allemaal in een luxe leaseauto op kosten van ZSV. Op 6 februari 2017 werd Vivence failliet verklaard.

Dochterbedrijf

ZSV declareerde meer zorg dan het leverde. Daarnaast profiteerde Darryl N. en zijn vriendin van een huurconstructie met ZSV. De organisatie had een dochterbedrijf ZSV Wonen II waarvan Darryl N. ook bestuurder was. ZSV Wonen II verhuurde panden van particulieren voor gemiddeld 900 euro per maand en verhuurde deze door aan ZSV met een toeslag van 60 procent. In totaal verdween in vijf jaar tijd 2,8 miljoen euro naar de bankrekeningen van Darryl N. en zijn vriendin. De accountant heeft deze dochter van ZSV nooit in de controles meegenomen. In 2015 verdiende N. volgens de door B. goedgekeurde jaarrekening  66.529 euro. In werkelijkheid lag zijn beloning ver boven de wettelijke norm: 607.538 euro. Jan B. verklaart tegenover het FD dat zijn verklaringen zijn gebaseerd op aangeleverde informatie van ZSV die later onjuist bleek te zijn. Zelf zou hij niets hebben vervalst.

Dossier Fraude in de zorg
Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.
Lees meer >>

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

1 REACTIE

  1. 1 Zijn er nog mensen die deugen?
    2 Zijn er nog mensen die echt controleren?
    3 Er bestaan tegenwoordig zoveel regels, uitzonderingen en indekkingsmechanismen dat frauderen vreemd genoeg steeds gemakkelijker wordt dan dat het wordt ingedamd.
    Zo moet ik bij mijn accountant steevast drie verklaringen ondertekenen die hem vrijwaren van mijn eventuele malversaties. Hoe gemakkelijk kan je de kat nog op het spek binden?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.