Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Omzet ziekenhuizen stijgt, maar rendement daalt

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het bedrijfsresultaat van de Nederlandse ziekenhuizen is vorig jaar gedaald terwijl de honorariumkosten van vrijgevestigde medisch specialisten zijn gestegen.
Geld stapels afname.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat berekende dataverwerker Kompas in Zorg op basis van de jaarrekeningen 2016.

Resultaat

Het resultaat uit gewone bedrijfsvoering als percentage van de omzet is gemiddeld voor alle Nederlandse ziekenhuizen gedaald van 1,8 procent in 2015 naar 1,6 procent in 2016 en ligt nog net boven de norm van ongeveer 1,5 procent. De afname is veroorzaakt door de gemiddelde daling bij de topklinische ziekenhuizen van 1,7 procent naar 1,0 procent. Het resultaat bij de universitaire medische centra bleef gemiddeld stabiel op 2,4 procent en bij de perifere of algemene ziekenhuizen steeg het resultaat gemiddeld van 1,2 procent naar 1,8 procent.

Omzet

De bedrijfsopbrengsten van de Nederlandse ziekenhuizen stegen met gemiddeld 3,3 procent. Met name de umc’s laten een relatief hoge stijging van 5,5 procent zien. Dit wordt onder meer veroorzaakt door de stijging van de add-on vergoedingen van geneesmiddelen en de financiële ruimte die zorgverzekeraars bieden om meer focus te leggen op complexe zorg. De omzet van de topklinische ziekenhuizen en de perifere ziekenhuizen stegen respectievelijk met 2,2 procent en 2,3 procent.

Liquiditeit

De liquiditeit, ofwel de mate waarin een ziekenhuis aan haar lopende betalingsverplichtingen kan voldoen, is in 2016 gemiddeld licht toegenomen van 121 procent in 2015 naar 127 procent in 2016. De norm die bij de liquiditeit wordt gehanteerd is 100 procent. Een relatief hoge liquiditeit van 146 procent is te zien bij de umc’s. De perifere ziekenhuizen kennen een relatief lage liquiditeit: 113 procent.

Solvabiliteit

Het vermogensniveau, uitgedrukt in het eigen vermogen als percentage van de omzet, geeft de financiële draagkracht van een ziekenhuis op lange termijn weer. De solvabiliteitsnorm ligt op tenminste 15 procent, maar de daadwerkelijk gehanteerde norm door banken is ook afhankelijk van  bijzondere omstandigheden van het betreffende ziekenhuis. De solvabiliteitspositie van de ziekenhuizen is vorig jaar verbeterd, van 22 procent naar 23 procent. Ook hier ligt de solvabiliteit voor umc’s op het hoogste niveau met gemiddeld 26 procent.  Perifere ziekenhuizen hebben met gemiddeld 22 procent het laagste niveau.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.