Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: ‘Zorgverzekeraars dragen bij aan vertrouwen zorgstelsel’

Redacteur Zorgvisie
Ze controleren de rekeningen van artsen en behandelaren steeds beter en accepteren iedereen die zich aanmeldt voor een zorgverzekering. Daardoor dragen zorgverzekeraars bij aan het vertrouwen in het zorgstelsel, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
DuimOmhoog400.jpg

De NZa heeft onderzoek gedaan naar hoe zorgverzekeraars hun werk hebben gedaan in 2016. De resultaten van dat onderzoek stellen de zorgautoriteit tevreden. ‘Het afgelopen jaar hebben zorgverzekeraars laten zien dat zij hun wettelijke taken en maatschappelijke rol goed invullen. Naast dat zorgverzekeraars iedereen accepteren voor een zorgverzekering en opgestuurde rekeningen beter controleren, hebben ze ook al jaren hun geldzaken voor de zogenoemde risicoverevening op orde.’

Mindere punten zorgverzekeraars
Minder tevreden is de zorgautoriteit over de manier waarop zorgverzekeraars omgaan met moeilijke zorgvragen. Ook zouden ze actiever te werk kunnen gaan bij wachttijdenproblematiek, blijkt uit het onderzoek. Een ander punt van aandacht is volgens de NZa de informatie die verzekeraars hun verzekerden via de website of telefonisch geven. Die informatie moet altijd kloppen en makkelijk te vinden zijn.

Lastige toekomst zorgverzekeraars
De NZa voorziet verder dat de zorgverzekeraars het in de toekomst lastiger kunnen krijgen, doordat er bijvoorbeeld meer verzekeraars op de markt komen of doordat de Europese Unie hoge kapitaaleisen stelt waardoor ze afhankelijker worden van eigen geld. ‘Een gevolg zou kunnen zijn dat verzekeraars verzekerden proberen te krijgen die waarschijnlijk geen of weinig zorg nodig hebben en dus goedkoper zijn. Dit is niet de bedoeling. Daarom heeft de NZa de minister van VWS geadviseerd om het systeem voor risicoverevening nog verder te verbeteren’, schrijft de NZa.

Tegenvaller voor zorgverzekeraars
In augustus werd bekend dat de zorgverzekeraars te maken krijgen met een tegenvaller van 400 miljoen euro. Die ontstaat doordat de compensatie over 2016 voor chronische ziekenhuiszorg veel lager uitviel dan verzekeraars verwachtten. Volgens DSW-topman Chris Oomen leidt dat ertoe dat verzekerden in 2018 een hogere zorgpremie moeten gaan betalen. Oomen schat dat de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog zal gaan door de tegenvaller. Minister Edith Schippers (VWS) liet in een reactie weten dat zorgverzekeraars al jaren meevallers en reserves inzetten om de stijging van de zorgpremie te dempen.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.