Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

SP geschokt door hoger eigen risico

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
VVD, D66, CDA en ChristenUnie zouden verlaging van het eigen risico regelen in de kabinetsformatie. Volgens uitgelekt nieuws wordt het juist verhoogd tot 400 euro. SP-Kamerlid Lilian Marijnissen is geschokt.
LilianMarijnissen-IMG_5767.jpg
Foto: SP

Verlaging van het eigen risico was een heet hangijzer in de verkiezingsstrijd. Bijna alle partijen, behalve VVD en D66, wilden het. SP-Kamerlid Marijnissen diende vlak voor het zomerreces een motie in om het eigen risico met 100 euro te verlagen. ‘Laten we dit als Kamer nu alvast regelen.’ De motie haalde het net niet, omdat behalve VVD en D66 ook CDA en ChristenUnie tegen stemden. ‘Dat regelen we in de kabinetsformatie’, luidde het verweer. ‘Als het uitgelekte nieuws over verhoging klopt, dan hebben ze voor het zomerreces een raar verhaal gehouden’, vindt Marijnissen.

Uitgelekte stukken Prinsjesdag

Het nieuws over mogelijke verhoging van het eigen risico is gebaseerd op conceptstukken voor Prinsjesdag, die via de NOS naar buiten zijn gekomen. Het demissionaire kabinet maakt de begroting voor volgend jaar, maar kan vanwege de demissionaire status het eigen risico niet verlagen. Een lichte verhoging van 385 euro naar 400 euro per jaar zou nodig zijn vanwege de stijgende lonen in de zorg.

Verlagen eigen risico

‘Schokkend als de verhoging doorgaat’, vindt Marijnissen. Eigenlijk wil de SP helemaal af van het eigen risico. Maar verlaging met 100 euro beschouwt Marijnissen als een stap in de goede richting. Een verhoging is in haar ogen ondenkbaar. Ze ziet zo veel andere mogelijkheden om wat te doen aan beheersing van de zorguitgaven. ‘Ziekenhuizen laten honderden miljoenen euro’s liggen, omdat ze niet efficiënt inkopen. Zorgverzekeraars hebben 11 miljard euro aan eigen vermogen. We willen sowieso af van het systeem van concurrerende commerciële verzekeraars. Die maken de zorg niet beter en goedkoper. Er is nog zo veel verspilling en bureaucratie in de zorg. Laten we daar wat eerder aan doen voordat we gaan wroeten in de portemonnee van mensen. Het is ook een kwestie van solidariteit. Waarom laten we chronisch zieken de rekening voor de zorg betalen? Het eigen risico is een boete op ziek zijn.’

Het nieuws over het eigen risico kwam naar buiten tijdens een al eerder gepland interview van Zorgvisie met Marijnissen, nummer 3 op SP-lijst, dat vrijdag verschijnt. Dat vormt onderdeel van een serie over nieuwe Kamerleden in de zorg.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.