Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds drukker op huisartsenpost

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De acute huisartsenzorg krijgt het steeds drukker. ‘Het hele systeem van acute zorg kraakt’, waarschuwt InEen, de branchevereniging van huisartsenposten.
huisarts-AdobeStock_450.jpg
Foto: Adobe Stock

Huisartsenposten (HAP’s) moeten meer werk doen, terwijl het aantal diensturen niet toeneemt. Dat beeld komt naar voren in de benchmark van InEen, die is gebaseerd op de data van 120 HAP’s. Hiervan ligt tweederde in of bij een ziekenhuis. Van deze groep doet weer tweederde de triage samen met de spoedeisende hulp (seh).  
In 2016 declareerden de 120 HAP’s, die sinds 2005 gegevens aanleveren aan Ineen, samen 4,3 miljoen verrichtingen. In 2015 waren dat nog maar 4,1 miljoen verrichtingen. De stijging is voornamelijk toe te schrijven aan de toename van het aantal consulten (2,4 procent stijging) en telefonische consulten (3,7 procent stijging). Het aantal visites dat de HAP’s zelf deden is juist gedaald met 3,5 procent. Dit is volgens InEeen een duidelijk signaal dat de triagist in geval van hoge urgentie veel vaker dan voorheen een direct beroep doet op de ambulancezorg. Er zijn regio’s waar het direct doorverwijzen naar ambulancezorg in een paar jaar tijd is toegenomen van 400 naar 1300 keer per jaar.

Doorstroom patiënten stagneert

De branchevereniging maakt zich ook zorgen over de signalen van huisartsenposten over gebrekkige doorstroom van patiënten en een tekort aan personeel. Anoeska Mosterdijk, directeur InEen zegt in een persbericht: ‘Juist bij patiënten met complexere zorgvragen moet meer samengewerkt worden met andere partijen in de acute zorg. Denk aan de specialist ouderenzorg, de psycholoog en de thuiszorg. Maar de beschikbaarheid van die partijen staat door bezuinigingen en toestroom van patiënten juist ook onder druk.’

Acute zorg aan herziening toe

‘Voor ons is wel duidelijk dat het hele systeem van acute zorg kraakt’, vervolgt Mosterdijk. ‘Huisartsen luidden vorig jaar al massaal de noodklok, spoedeisende hulpen halen regelmatig het nieuws vanwege een patiëntenstop, het systeem is toe aan een revisie. Kortetermijnmaatregelen voor de huisartsenposten, waar de afgelopen tijd hard aan is gewerkt en waarvan een overzicht is te vinden in de gereedschapskist met pilots van InEen, de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen zijn hard nodig, maar volstaan niet meer alleen. Het wordt echt tijd het systeem daadwerkelijk structureel te herzien.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.